Marc Struyf beschikt over 37.000 bieretiketten

Triest brouwen in omgebouwde hooizolder

Marc Struyf man bouwde zijn hooischuur om tot buurtcafé en brouwt er zijn eigen Triest, genoemd naar de straat in Kapelle-op-den-Bos, waar hij woont. ,,Met mijn 37.000 bieretiketten verdeeld over 96 mappen, heb ik de grootste verzameling in België", zegt de freelance lichttechnicus niet zonder trots.

Carla ROCHETTE

Triest is het er anders helemaal niet... Zijn collectie bierflesjes, kroonkurken en glazen, en dat enkel van Belgische bieren, komen prima tot hun recht in het ruime café in de tuin.

,,Hoe ik ermee begonnen ben? Vroeger maakte ik deel uit van een theatergezelschap en we reisden toen door heel het land. Zo schreef ik al eens de naam op van een minder bekend bier. Maar na één theaterseizoen had ik al een lijst van ruim honderd bieren. Later ben ik dan brouwers gaan bezoeken en zo geraakte ik aan etiketten, die ik dan weer kon ruilen met andere verzamelaars."

,,Eerst zond ik, vaak zonder succes, brieven inclusief postzegel naar brouwers met de vraag of ze mij etiketten wilden opsturen. Veel brouwers hadden ,,dozen vol" zulke aanvragen staan. Ik beantwoordde die allemaal persoonlijk en kon op die manier heel wat contacten leggen. Zo ontstond in 1985 de Belgische Etiketservice. De organisatie telt wereldwijd zo'n duizend leden uit onder meer Canada, Argentinië en het voormalige Oostblok."

Exportetiketten

,,Meest begeerd zijn de exportetiketten van bierflesjes die hier niet verkrijgbaar zijn in de handel. Toch merk ik jammer genoeg dat de ruiltraditie achteruit boert sinds de opkomst van het internet. Mensen kopen vaker én duurder via bijvoorbeeld eBay, terwijl je op een beurs pas écht inzicht krijgt in het aanbod."

Het gebruik van bieretiketten kende haar grote doorbraak in de jaren '40. Marc spaart ook bierkroonkurken. Hij heeft er ondertussen zo'n 52.000 bijeen en hij bezit ook 112 verschillende Palm-glazen. ,,Waar België begin 1900 nog zo'n 4.400 brouwerijen telde, is dat aantal nu teruggevallen tot 120, inclusief de kleine brouwerijen", weet Struyf.

,,Het allermooiste bieretiket? Bij brouwerij Tivoli uit Antwerpen hebben ze er hele mooie maar ook in Het Anker in Mechelen", besluit de verzamelaar.

Meer info over de Etiketservice: http://users.pandora.be/label.service

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus