Tijdopnamebedrijf countert Sonck bij vragen over Gevaert-tijden

Ex-VRT-atletiekjournalist Ivan Sonck stelt zich ,,een paar vragen'' bij de inderdaad hoogst opvallende tijden die Kim Gevaert, Hanna Mariën en Olivia Borlée eergisteren liepen. Zij kwamen als top-drie aan tijdens de 200 meter van het BK in Brussel en verpulverden hun besttijden.

Sonck: ,,Het gaat niet om dopinggebruik, laat me dat duidelijk stellen.'' Waarover dan wel? ,,De tijden zijn heel spectaculair en dat op een piste die niet als opvallend snel gekend is. Dit kan niet. Uitgesloten. Het lijkt me ook een ongelooflijk toeval dat de wind net twee keer, in de 100 en 200 meter bij de vrouwen, 2,0 meter per seconde blies, de hoogst toegestane snelheid. Het zou me dan ook niet verbazen dat het aan de tijdopneming lag. Kijk, in 1985 heeft Ronald Desruelles in Naimette het Belgische record op 10''02 gebracht. In internationale bladen staat die prestatie als twijfelachtig genoteerd. Het is net als het wereldrecord van Florence Griffith-Joyner in 1988 in Indianapolis: niemand gelooft dat ze toen 10''49 gelopen heeft. Als deze tijden kloppen, hoeft de Belgische atletiek zich geen zorgen meer te maken. Dan wordt Kim Gevaert Europees kampioene op de 100 en 200 meter, en dan wint Mariën een medaille. Ik wil bij deze trouwens nog eens rechtzetten dat ik niets heb tegen Gevaert, integendeel: ik wil haar juist behoeden voor overdreven verwachtingen die mensen zouden hebben.'' Manager Kim Peeters van het tijdopnamebedrijf TimeTronics, is er ,,honderd procent'' zeker van dat de tijden juist gemeten zijn. ,,Deze namiddag hebben we de foto's nog eens bekeken van onze twee tijdopnametoestellen, die onafhankelijk van elkaar werken. Ze vertoonden dezelfde uitslag. Ook het toestel dat de wind meet stond op de voorgeschreven hoogte en plaats én functioneerde zoals het hoort.''

(VWF)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.