Molen in Lombeek maalt voortaan elk weekend

Zestien voor Zepposmolen

© © YVAN DE SAEDELEER

De oprichting gebeurde bewust op 4 april 2004 om 4 uur in de namiddag. De molen is sinds 4 april 1944 geklasseerd als monument. Jozef Van Waeyenberge, eigenaar van de Hertboommolen is voorzitter van de vzw. Jozef Bellemans uit Schepdaal en Chris Goris uit Overijse zijn ondervoorzitters. Liedekerkenaar Clairy Leroy is penningmeester en Hannelore Luley uit Dilbeek verzorgt het secretariaat.

Jozef Van Waeyenberge: ,,Bijna alle zestien leden van de vzw zijn echte molenfanaten. Tien onder hen zetelen in het bestuur. Onze groep telt drie molenbouwers, een industrieel molenaar en de eigenaar van een watermolen. Met de vzw willen we voldoende mankracht samen brengen om de molen elk weekend te gebruiken.

Windmolens vormen een stuk Vlaams erfgoed. De overheid zorgde mee voor de restauratie. Als tegenprestatie stellen we de molen open voor het grote publiek. Nu beschikken we over voldoende medewerking om de bezoekers goed te ontvangen''.

De vzw verzorgt de komende 25 jaar het onderhoud van de windmolen, de kwalitatieve ontvangst van de bezoekers en het verschaffen van informatie. Tot het takenpakket behoren mogelijk ook het organiseren van conferenties, studiebeurzen, uitbrengen van publicaties, tentoonstellingen en dergelijke.

Na de oprichting ontving de vzw het vruchtgebruik ter waarde van 1.440 euro per jaar, de auteurs- en beeldrechten, de commerciële rechten en de webstekwww.windmolen.be.

Museum

De monumentenprijs 2003 van de provincie Vlaams-Brabant, met een waarde van 2.500 euro, gaat ook naar de vzw. Op 6 juni wordt de prijs op de Zepposmolen overhandigd.

Jozef Van Waeyenberge diende plannen in om de achterliggende gebouwen op de molensite om te vormen tot museum. Hij hoopt binnenkort de goedkeuring te ontvangen. Ten laatste in 2005 wil hij de werkzaamheden opstarten.

De molen is elke zondag gratis toegankelijk voor het publiek van 11 tot 17 uur. Van mei tot september is de molen ook toegankelijk op zaterdagen en feestdagen met dezelfde openingsuren van 's zondags. Meer informatie op www.windmolen.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs