Koning zet Elixir d'Anvers aan de kant

Koning zet Elixir d'Anvers aan de kant

Foto: © put

Koning Albert II heeft gisteren de nieuwe gebrevetteerde hofleveranciers opgesteld. Daarbij valt op dat de koninklijke familie niet langer aan Elixir d'Anvers nipt. Het brevet van de Antwerpse likeurstokerij is niet vernieuwd.

Zoals de traditie het wil, stelde koning Albert II gisteren, op de dag van het Feest van de Dynastie, de nieuwe leden van de Vereniging van de Gebrevetteerde Hofleveranciers voor. Zeven nieuwe personen mogen voortaan ten persoonlijke titel leveren aan het koninklijk paleis.

Vier brevetten werden niet vernieuwd. De opvallendste daarvan is die van Emile de Beukelaer van FC de Beukelaer, de stokerij van het Antwerpse likeurdrankje Elixir d'Anvers. 'Mijnheer De Beukelaer is dit jaar met pensioen gegaan', zegt gedelegeerd bestuurder Ivan Nolet. 'Aangezien hofleverancier een persoonlijke titel is, kan het bedrijf die zomaar niet overnemen.'

Bij likeurstokerij vreest men niet meteen een terugval in de productie met het wegvallen van de koninklijke klant. 'Vooral in het buitenland levert zo'n titel prestige op', verklaart Nolet. 'Maar onze afzetmarkt ligt vooral in het buitenland. Het is ook niet zo dat de koninklijke familie ontelbare liters likeur aankocht. Veel zal hier dus niet veranderen. We doen gewoon voort zoals we dat al honderdvijftig jaar doen.'

Geen Elixir d'Anvers dus voor koning Albert en zijn familie, maar voortaan wel pralines aan tafel. Gewezen wereldkampioen patisserie Herman Van Dender is namelijk een nieuwkomer onder de hofleveranciers. 'Ik lever al vijf jaar aan het paleis', zegt de bakker die gespecialiseerd is in pralines en chocoladetaarten. 'Dat is de minimaal vereiste proefperiode voor zo'n benoeming. Toch maakt mij dit trots. Ik beschouw het zo'n beetje als een Michelinster. Al denk ik ook dat wij gewoon op dezelfde manier voortwerken zoals de afgelopen vijf jaar.' (vjb)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees