Mode

Ook van tweede bedrijfje is financiële situatie 'zeer zwak'

Walter Van Beirendonck vraagt faillissement aan

Modeontwerper Walter Van Beirendonck zit in slechte papieren. Zijn modewinkel is failliet en ook zijn bvba Big staat op de rand van het bankroet.

De Antwerpse modeontwerper Walter Van Beirendonck sloot dinsdag niet alleen zijn modewinkel in de Sint-Antoniusstraat (Het Nieuwsblad van gisteren), hij vroeg ook het faillissement aan, zo blijkt nu. Hij legde dinsdag de boeken neer bij de Antwerpse rechtbank van koophandel.

Uit cijfers van handelsdatabank Graydon valt af te leiden dat de bvba W, die de Walter Store uitbaatte, in 2011 een verlies leed van 43.360 euro. In 2010 stond de winkel al 15.046 euro in het rood. In 2009 draaide de winkel nog een - bescheiden - winst van 10.715 euro.

Eerder deze week gaf Van Beirendonck nog als reden voor de sluiting een verhoogde huurprijs van de winkel. De vrederechter had immers beslist dat die zou stijgen van 2.100 euro per maand naar meer dan 5.000, en dat met terugwerkende kracht tot begin 2010. 'Onder die voorwaarden is het onmogelijk de winkel op een rendabele manier open te houden', zei de modeontwerper.

Structureel probleem

De bvba W is niet het enige bedrijf van Van Beirendonck dat het moeilijk heeft. Ook de bvba Big, waarin van Beirendonck zijn ontwerpen en designs onderbrengt, staat het water aan de lippen. Volgens Graydon scoort Big zeer zwak: 'De zwakke financiële situatie is ernstig, vermits meer dan de helft van de falende ondernemingen op middellange termijn beter scoort. Er doen zich structurele financiële problemen voor op middellange termijn. Als er geen maatregelen worden getroffen, is het gevaar op faillissement reëel.' In 2010 maakte Big nog een verlies van 96.093 euro.

Van Beirendonck heeft nog een derde bedrijfje, met ondermeer belichting. Daarover heeft Graydon te weinig gegevens om te oordelen. Het gaat om een zeer kleine bvba.

Van Beirendonck zelf wil niet reageren op het nieuws. Hij zit momenteel in Parijs.

Topontwerpers klagen de laatste jaren enorm over tegenvallende omzetcijfers, wegens de economische en financiële crisis. Eerder ging ook Nicky Vankets failliet.

Intussen is er een curator aangesteld die alle koopwaar en activa van de bvba W - dus alle kleding, meubels en andere activa van de concept store in Antwerpen - te gelde zal moeten maken om de schulden af te betalen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees