350 doden bij Tsjetsjeense gijzelingsacties

350 doden bij Tsjetsjeense gijzelingsacties

Foto: © AP

Met de gijzeling in de school van Beslan is Rusland niet aan zijn eerste drama van dat soort toe. De voorbije tien jaar verloren bijna 350 mensen het leven bij Tsjetsjeense gijzelingsacties. .

25 oktober 2002: Tsjetsjeense rebellen gijzelen in een schouwburg in Moskou 800 bezoekers. Ze eisen dat het Russische leger zich uit hun land terugtrekt. De politie maakt hardhandig een eind aan de actie door gifgas in het theater te spuiten en het vuur te openen. Alle 41 gijzelnemers komen om, evenals 129 gijzelaars.

6 oktober 1996: zes Turken en drie Russen houden 255 mensen gegijzeld op een veerboot in de Zwarte Zee. Ze dreigen het schip op te blazen als het Russische leger zich niet terugtrekt uit de zuidelijke stad Kizljar, waar het een offensief tegen Tsjetsjeense strijders heeft ingezet. Na drie dagen geven ze zich over.

9 januari 1996: Tsjetsjeense extremisten nemen 3.000 mensen in gijzeling in een ziekenhuis in Kizljar. Ze laten de meeste slachtoffers vrij, om vervolgens met circa honderd overgeblevenen naar Tsjetsjenië te vertrekken. Russische militairen openen onderweg het vuur op de colonne. Daarbij vallen 78 doden.

14 juni 1995: Tsjetsjeense extremisten nemen 2.000 mensen in gijzeling in een ziekenhuis in de zuidelijke stad Boedjonnovsk. Na een week krijgen de daders een vrijgeleide. In totaal verliezen 100 mensen het leven.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees