Vrouwen zwaaien de plak in het Vaticaan

De tiende eeuw was het dieptepunt van het pausdom. Die eeuw is de geschiedenis ingegaan als de pornocratie, de heerschappij van de hoeren. Met die hoeren worden Theodora en Marozia bedoeld, twee aristocratische dames die jarenlang de plak zwaaiden in Rome en in het Vaticaan.

In 904 werd paus Sergius III paus. Hij was een wraakzuchtig man en liet zijn vroegere tegenstander, paus Formosus, die al tien jaar dood was, opgraven en ter dood veroordelen. Wat nog overbleef van het lijk werd het hoofd en drie vingeren afgehakt en daarna in de Tiber gegooid.

Maîtresse van 15

Even later nam de 45-jarige Sergius de 15-jarige Marozia tot maîtresse. Daarmee onderwierp hij zich in feite aan Theodora, de moeder van Marozia en in die tijd de heerseres van Rome. Toen Sergius III in 910 stierf, benoemde Theodora twee van haar vrienden tot paus, eerst Anastasius II, dan Lando.

Theodora, die behalve van politiek ook van mannen hield, benoemde haar lieveling Jan tot aartsbisschop van Ravenna. Omdat ze hem niet kon missen, riep ze hem terug uit Ravenna en zette hem in 914 op de paustroon als Johannes X. Even later huwde ze haar dochter Marozia uit aan Alberic.

In 928 overleed Theodora en haar dochter Marozia nam onmiddellijk de teugels in handen. Ze zette de minnaar van haar moeder, paus Johannes X, af en liet hem vermoorden. De pausen Leo VI en Stefanus VII bleven niet lang op de pausentroon en stierven in mysterieuze omstandigheden. Wellicht kregen zij een zetje mee van Marozia, want in 931 kon ze Johannes XI tot paus laten benoemen. Dat was haar zoon bij haar vroegere minnaar, paus Sergius III.

Daarmee had ze de macht volledig in handen en kon ze haar vrije tijd besteden aan minnaars, politieke intriges en huwelijksplannen. Ze liet haar eerste echtgenoot Alberic vermoorden en trouwde nog twee keer, maar de laatste keer was er te veel aan. De zoon van Marozia, Alberic, halfbroer van paus Johannes X, had vernomen dat zijn moeder en zijn toekomstige stiefvader hem de ogen wilden laten uitsteken om hem politiek machteloos te maken. Alberic liet het zover niet komen en wierp zijn moeder zelf in de gevangenis.

Daarmee was de overheersing van de twee wulpse dames voorbij, maar Alberic zette de familietraditie van corruptie, geweld en zedeloosheid met verve verder. Hij gooide zijn halfbroer van de pauselijke troon, en benoemde achtereenvolgens zijn marionetten Leo VII, Stefanus IX, Marinus II en Agapitus II tot paus.

Paus op 18

Alberic zorgde er voor dat zijn zoon Octavianus op 18-jarige leeftijd paus werd onder de naam Johannes XII.Die zag het pausdom vooral als bron van inkomsten. Hij was een grote gokker, onderhield een paardenfokkerij met 2.000 paarden, plunderde de giften van bedevaarders en onderzocht graag persoonlijk de maagdelijkheid van vrouwelijke pelgrims. In zijn pauselijk paleis gaf hij onderdak aan tientallen hoertjes die voor het nodige vermaak moesten zorgen.

Maar op een nacht werd hij door een boze echtgenoot betrapt in het bed van diens vrouw. Paus Johannes XII stierf op de leeftijd van 26. Daarmee was de heerschappij van het huis van Theodora over het Vaticaan voorbij.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees