Honderden fietsbeginnelingen trainen voor loodzware wielertocht

Van de sofa tot de Mont Ventoux in 7 maanden

Van de sofa tot de Mont Ventoux in 7 maanden

Duizend Vlamingen bereiden zich nu al voor op hun collectieve beklimming van de Mont Ventoux, de mythische wielerplaats waar Tom Simpson in 1967 stierf tijdens een rit van de Tour de France Foto: © Photo News

Trek uw spannendste broek aan, pomp de banden op en spring op de fiets! Sportvereniging Sporta heeft de legendarische Mont Ventoux één dag afgehuurd om honderden Vlaamse fiets-beginnelingen de kans te geven de berg op 18juni te bedwingen. Vandaag werken ze in Tongerlo hun eerste groepstraining af. Sporta-directeur Jo Schreurs: ,,Na zeven maanden voorbereiding kan iederéén kan naar de top van de Mont Ventoux.''

Sommige ideeën worden op een bijzonder originele manier geboren. Het Mont Ventoux-project dat de bewegingsarmoede in Vlaanderen wil verhelpen, is er zo één. Toen Sporta-voorzitter Toon Claes en zijn vriend Wim Veris vorige zomer voor de achtste keer op één dag tijd met de fiets de Mont Ventoux opreden, zagen ze de zon opkomen boven het desolate maanlandschap van de top. ,,Hier zouden meer mensen van moeten genieten'', dacht Claes bij zichzelf. Prompt fietsten hij en Veris nog een keer de berg op en waren daarmee meteen de eersten die de berg negen keer in één etmaal bedwongen.

Eenmaal thuis zette de Sporta-voorzitter, in het dagelijkse leven een chirurg, het ambitieuze Ventourist-project op poten. Het doel: duizend doodgewone Vlamingen professionele begeleiding bieden en hen naar de top van het wielerheiligdom leiden. Dat idee klonk veel Vlamingen als muziek in de oren en de duizend plaatsen waren in een mum van tijd volzet. Dat betekende ook goed nieuws voor het project To walk again van de verlamde triatleet Marc Herremans en een ontwikkelingsproject in Burkina Faso. Alle sponsorgelden van de Ventoux-onderneming gaan rechtstreeks naar die twee goede doelen.

,,Vlamingen bewegen steeds minder, en daar willen wij iets aan doen'', zegt Hans Verbruggen van Sporta. ,,De laatste jaren zijn de sportclubs elf procent van hun leden kwijtgeraakt en moesten er zo'n honderd clubs hun deuren sluiten.'' Sporta wil mensen weer aan het sporten krijgen, maar dan wel op een leuke manier. Geen eindeloze fietstocht zonder doel en dagenlange spierpijn. ,,Met het programma Ventourist zullen we bewijzen dat iedereen de Mont Ventoux kan beklimmen'', zegt Verbruggen. Op de Sporta-website staat een uitgebreid trainingsschema voor beginners en Sporta organiseert regelmatig groepstrainingen waarbij de deelnemers hun vorderingen en dipjes kunnen bespreken.

Op 18 juni is het zover: ruim duizend Vlamingen zullen door het desolate maanlandschap van de Ventoux naar de top fietsen. Op de site van Sporta staat alvast de ultieme aanmoediging: ,,Een amateur die op de flanken van de Ventoux niet de ziel en zaligheid uit zijn lijf heeft geperst, is geen wieleradept.'' Op naar de Ventoux, dus.

Meer info: www.velobike.be of www.sporta.be/montventoux,

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees