Slecht weer houdt ons binnen aan de computer

Kerstpakjes komen via internet

We kochten de helft meer kerstcadeaus via het internet, blijkt uit cijfers van Ogone, dat meer dan driekwart van de onlinebetalingen regelt. Bpost leverde de eerste helft van de maand 20procent meer pakjes af. BartMoerman

Nooit werden er zoveel pakjes voor onder de kerstboom via het internet besteld. Filmtickets, cadeaubons, cd's, dvd's en zelfs kleren... Het werd allemaal online gekocht. Het slechte weer van de voorbije weken zorgde voor een extra impuls voor de onlineverkoop.

Ogone, dat driekwart van de betalingen via het internet regelt, had voor december een stijging met 40 procent van de verkoop verwacht. Uiteindelijk werd dat zelfs 60 procent. Die 20 procent extra wijt Pierre Willaert van Ogone louter aan het slechte weer.

De cijfers blijken ook uit de eerste resultaten van sommige websites. Free Record Shop zag een stijging met 200 procent. Ook andere sites signaleren een vooruitgang, al konden ze daar gisteren nog geen cijfer op plakken.

23,6 miljoen transacties

De toename van het aantal internetaankopen leidt ook tot een forse groei bij Bpost (het vroegere De Post). Zij hebben tijdens de eerste helft van december 20 procent meer pakjes mogen afleveren, zegt woordvoerder Fred Lens. Maar Bpost is niet de enige leverancier. Steeds meer internetpakjes zijn ook online af te printen. Zo lanceerde internettouroperator Sunjets vorige week een speciale internetcadeaubon voor wie snel nog een pakje wou.

De forse toename van de onlineverkoop lijkt de klassieke verkoop niet geschaad te hebben. De handelaarorganisaties geven aan dat de winkeliers door het slechte weer minder volk over de vloer kregen. Maar de cijfers over het betalingsverkeer geven een ander beeld: Atos Worldline, dat de meeste betaalterminals in handen heeft, verwerkte vorige week 23,6 miljoen betalingen. Dat zijn er 2 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

'Het kan natuurlijk dat meer mensen hun aankopen uitgesteld hebben omdat ze de eerste weken van december het huis niet uit durfden', zegt woordvoerder Jean-Michel Dasnoy. 'Dé piekdag was zaterdag 18 december.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees