Celebs

Raad voor Journalistiek oordeelt: Mieke Mievis pleegt plagiaat

Mieke Mievis Foto: GBr

Volgens de Raad voor Journalistiek plagieerde seksuologe Mieke Mievis verschillende stukken van haar collega Rika Ponnet. Mievis' uitleg dat alles op een vergissing berust, werd afgedaan als 'niet aannemelijk'.

Oktober 2011. Seksuologe en relatietherapeute Rika Ponnet schrikt zich een hoedje wanneer ze de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws onder ogen krijgt. Daarin staat een artikel van haar collega-seksuologe Mieke Mievis met de titel 'Ben ik haar slaafje?' dat wel heel erg lijkt op een adviesstuk dat Ponnet eerder schreef voor Het Nieuwsblad Magazine.

Ponnet gaat op onderzoek uit en vindt tot zes keer toe stukken van Mievis waarin ze praktisch volledige passages overneemt uit eerder gepubliceerde stukken van Ponnet. Ook het advies is quasi identiek. Voor Ponnet is dat het teken dat Mievis stelselmatig en consequent haar stukken kopieert. Met een mail naar de Raad voor Journalistiek dient ze klacht in tegen Mievis.

Drie mapjes

Mievis' betoog is dat alles op een spijtige vergissing berust. Mievis zou op haar computer met drie digitale mappen werken: één waarin ze de ideeën van anderen bewaart, één waar ze vragen van lezers en praktijkvoorbeelden steekt, en een derde map met artikelen die ze zelf doorstuurt voor publicatie.

Door onoplettendheid en door een verandering van computer moet er iets fout gelopen zijn, zegt Mievis, en zijn er artikelen uit de ene map in de andere beland. Pas na het ontvangen van de klacht heeft ze haar vergissing ontdekt, het is nooit haar bedoeling geweest om plagiaat te plegen.De Raad oordeelt nu dat de artikels van Mievis grotendeels letterlijk overgenomen werden van stukken van Ponnet. Ook het advies is te gelijklopend om toeval te zijn. De uitleg dat er een vergissing is het spel is, klinkt niet aannemelijk, vindt de Raad. 'Dergelijke handelswijze kan niet anders dan als plagiaat worden omschreven. De klacht is dan ook gegrond.'

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees