Trams rijden pas vanaf 1 september, nieuwe werken dreigen

Voskenslaan is eindelijk open

Voskenslaan is eindelijk open

Boekhandelaar Tommelijn bij de arbeiders die de laatste hand leggen aan de Voskenslaan. Foto: © JAN MATTHYS

GENT - Na bijna twee jaar werken is de Voskenslaan vandaag weer open voor het verkeer. Een officieel feestje volgt nog, maar in en om de Voskenslaan wordt opgelucht adem gehaald. Gisteren waren ze nog met man en macht alles aan het opruimen. Op de trams is het nog even wachten. Voorlopig rijden er alleen auto's. De trams beginnen pas vanaf 1 september te rijden tot aan Don Bosco en Maria Middelares.

We kunnen rustig stellen dat de Voskenslaan snakt naar de opening. De werken waren ingrijpend en sleepten enkele maanden langer aan dan gepland. Het gevolg van de werken was dat acht op de 26 middenstandszaken in de Voskenslaan dichtgingen of zijn over te nemen.

In de nieuwe Voskenslaan zal de tram in twee richtingen over een eigen bedding rijden. Die tramlijn zal vanaf 1 april 2005 verbonden zijn met Flanders Expo. Betere openbaar vervoersverbindingen zijn een voorwaarde voor de ontwikkeling van Flanders Expo.

Een van de handelaars die naar de opening uitkijkt, is krantenhandelaar Eric Tommelein. Hij is de woordvoerder van het buurtcomité en volgde de werken op de voet. ,,We zijn zeer tevreden dat het gedaan is. Het heeft lang genoeg geduurd. Wij zitten ook niet te wachten op de grote feestelijkheden, maar hopen dat de straat weer wordt ontdekt. En dat de mensen via de Kortrijksesteenweg, het Maria Hendrikaplein en de Voskenslaan rijden.

Een knelpunt blijft de aanleg van de fietspaden en trottoirs. Het komt erop neer dat men de vroegere trottoirs in twee helften heeft verdeeld; een strook doet dienst als fietspad, een andere als trottoir. Ze zijn met dezelfde grijze stenen aangelegd, maar zijn gescheiden door nagels.

,,Als iemand zijn grootvuil of zijn vuilniszakken buitenzet, wordt het trottoir al voor een flink deel ingenomen'', zegt Eric Tommelein. Uitkijken is het ook hoe het autoverkeer dat stadsuitwaarts over de tramsporen mag rijden, zal verlopen.

De tramwissels en de aansluiting van de sporen nabij de stationsdoorgang zullen pas klaar zijn op 9 mei.

Respijt

Toch zijn de handelaars van de Voskenslaan er niet helemaal gerust in. Ze kijken al met enig wantrouwen naar de pas voorgestelde plannen voor de ontwikkeling van het Sint-Pietersstation. Volgens die grootscheepse plannen moet het Sint-Pietersstation tegen 2015 een modern reizigerskruispunt en een station van Europese allure zijn geworden. Ook de buurt wordt mee in de ontwikkeling betrokken. Een van de plannen is dat er geen autoverkeer meer van het Koningin Maria Hendrikaplein door de tunnel naar de Voskenslaan kan. Dat verkeer wordt naar een nieuwe verbinding met de R4 gestuurd.

Het gevolg is dat de Voskenslaan dan niet moet rekenen op doorgaand verkeer. Wanneer die plannen worden uitgevoerd, is niet precies vastgelegd. De Voskenslaan heeft nog enig respijt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio