Den Dreidekker viert vijftien jaar met nieuwe cd

Postume hulde aan Rosa Geinger

GENT - Wijlen Rosa Geinger, stamvader Henri Fack en accordeonist Noël Fack startten vijftien jaar geleden als volkszangers die de liedjes van het Gentse café-chantantrepertoire nieuw leven inbliezen. Begin juni wordt de Rosa Geingerstraat officieel ingewijd, verschijnt de nieuwste cd van Den Dreidekker en worden twee retrospectieve tentoonstellingen georganiseerd.

Wat in het voorjaar van 1991 begon als een gelegenheidstrio dat met oude café-chantantliedjes een nieuwerwetse bonte avond organiseerde, is uitgegroeid tot een volwaardig ensemble dat nog steeds het Gentse dialect, gesproken of gezongen, hoog in het vaandel draagt. Kaak, kaak, nen dreidekker was de oorspronkelijke titel van het café-chantantavondje maar werd ook, tot vijf keer toe, de titel van de cd's die de Dreidekkerscompagnie produceerde.

In 1995 overleed de populaire volkszangeres en actrice Rosa Geinger. Stichter en organisator Noël Fack brengt ter gelegenheid van het vijftienjarige bestaan van Den Dreidekker een postume hulde aan Rosa. Zaterdag 10 juni wordt in de Gentbrugse Sas- en Bassijnwijk de Rosa Geingerstraat officieel geopend. In de inkomhal van een appartementsgebouw wordt ook een beeltenis van Geinger onthuld en in buurtcentrum De Vaart wordt, naast een reünie van alle medewerkers aan Dreidekkers-producties, ook de nieuwe, zesde cd 'T es Fieste voorgesteld.

Jonge dialectsprekers

De nieuwe Dreidekker-cd bestaat uit een compilatie van liedjes, zoals Tino Rossy , Leve de ploate en De proeverigge , die Geinger zaliger nog zelf heeft ingezongen op de eerste drie cd's. Voorts brengt Noël Fack een medley van liedjes van Walter De Buck, zingen Bert en Nico Lenny twee nieuwe nummers en heeft Danny Sinclair ook zijn versie van De mammelokker en Lola van de Copacabana er op ingezongen. 'T es fieste zal 15 euro kosten maar wie voorinschrijft, betaalt slechts 12 euro. Voorinschrijven kan maar tot 1 juni op rekeningnummer 930- 0101861-75.

Een tweede oproep van Noël Fack en zijn Dreidekkers gaat naar jongeren die het echte Gentse dialect beheersen en dat tijdens de komende Gentse Feesten op het podium willen laten horen. Fack: ,,Jongeren die stand-up-comedy, poppenspel, een goochelact, een gedicht of lied willen brengen, hetzij solo of in duet, mogen mij contacteren waarna we afspraken maken om er tijdens de Feesten drie of vier namiddagen het Echt Gents podium mee te organiseren. Zelfs jonge gasten die geen eigen podiummateriaal hebben maar wel echt Gents spreken mogen meedoen, wij zorgen wel voor liedjesteksten. Dat jongerenproject kreeg de officiële naam De seene .''

Info: via e-mail noel.fack@yucom.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio