Boeren dreigen schadevergoeding mis te lopen

Boeren dreigen schadevergoeding  mis te lopen
Juli en augustus waren meteorologisch 'abnormaal'. Dat staat in een nota over de schade aan landbouwgewassen die de Landbouwminister Sabine Laruelle (MR) vrijdag op de ministerraad voorlegt. Toch is het nog niet zeker dat alle boeren hun schade vergoed krijgen. Volgens de Boerenbond gaat het om minstens 187miljoen euro.

Om van overheidssteun te kunnen genieten, moet de globale landbouwschade in België groter zijn dan 1,4 miljoen euro. Dat zegt de Europese regelgeving. Een landbouwer die een tegemoetkoming wil, moet voor minstens 5.580 euro schade hebben geleden en die schade moet meer dan dertig procent van zijn totale productie van een bepaald gewas bedragen. Er gelden ook weerkundige voorwaarden: de extreme weersomstandigheden die de schade veroorzaken, mogen hoogstens eens om de twintig jaar voorkomen.

,,Aan al die voorwaarden is voldaan'', zegt Philippe De Jaegere, woordvoerder van minister Laruelle. ,,Augustus was abnormaal nat, juli abnormaal droog en heet. De droogte zorgde voor dorre weiden, waardoor de koeien geen gras meer hadden en de boeren geen hooi konden inslaan voor de winter. De groenteteelt zag een verlaagde productie, vooral bij erwten en bloemkolen. De doornatte augustusmaand zorgde dan weer voor schade aan het graan en de aardappelen.''

Statistisch normaal

Of de regering de redenering van Laruelle zal volgen, is zeer de vraag. Schade aan gewassen wordt vergoed als die veroorzaakt wordt door een weerfenomeen met een ,,tijdelijk karakter''. Zo kunnen Limburgse fruitboeren vergoed worden voor de vernielingen aan hun oogst na de opeenvolgende hagelbuien van afgelopen maand, maar misschien niet de boeren uit een streek waar het elke dag geregend heeft. Want hoewel juli droog was en augustus nat, was de zomer over de hele periode bekeken statistisch vrij normaal.

,,Het KMI berekent met speciale computerprogramma's welke streek wel en welke niet in aanmerking komt voor hulp'', zegt De Jaegere. ,,We verwachten de resultaten deze week. We hebben nu ook nog geen zicht op de reële schade voor sommige oogsten. Voor de maïsteelt zou die op het einde van het groeiseizoen al bij al nog kunnen meevallen. Voorts is het wachten op de commissies die het veld opgaan om de schade op te meten. Zij hebben hun resultaten nog niet meegedeeld. De dossiers moeten nog via de provinciegouverneurs bij ons geraken.''

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees