Standard verliest eerste oefenduel onder nieuwe trainer tegen Valenciennes

Experimenten van trainer Preud'homme renderen nog niet

Experimenten van trainer Preud'homme renderen nog niet

Nog veel werk aan de winkel voor Michel Preud'homme. Foto: © BELGA

Michel Preud'homme kon zaterdag van dichtbij vaststellen dat Standard nog een pak werk voor de boeg heeft, vooral achteraan. De kersverse coach van de Rouches verloor zijn eerste wedstrijd tegen het Franse Valenciennes met 3-0, maar pakte uit met enkele nieuwigheden.

Valenciennes, elfde in de Franse Ligue 1, trad aan met een B-elftal tegen Standard dat het eveneens moest doen zonder de A-internationals en beloften Geraerts, Defour, Rapaic, Fellaini en de geblesseerden Conceição en De Camargo.

,,Voor mij was het de ideale gelegenheid om te experimenteren'', sprak Preud'homme die Sa Pinto de rol van rechtsmidden toebedeelde. ,,Omdat hij daar de bal kan veroveren en het spel kan opbouwen.''

Daardoor mocht Kovalenko voor het eerst sinds lang nog eens diep in de spits staan. Ook opvallend: Deflandre die Dupré weer naar de bank verwees, maar de aanvoerdersband aan Onyewu moest laten.

Standard schoot allesbehalve traag uit de startblokken maar Kovalenko en Jovanovic misten, laatstgenoemde werd zelfs een strafschop ontzegd. Aan de overkant devieerde Sarr echter een schot van Roudet voorbij Renard. De 2-0 was ook al een owngoal, dit keer van Matias. Kharroubi zette de 3-0-eindcijfers op het bord. Nog een probeersel van Preud'homme: na de rust werd Onyewu naar de aanval doorgeschoven.

,,In de eerste helft hebben we goed kunnen reproduceren wat we op training hebben geoefend: combinaties, veel beweging en cohesie'', sprak Preud'homme. ,,Alleen twee doelpunten en een flagrante strafschop ontbraken. Wel hervallen we te snel in onze oude fouten bij de minste tegenslag. De cijfers zijn zwaar als je ermee rekening houdt dat het bij de rust 1-3 hadden kunnen voor staan.''

Oguchi Onyewu maalde er niet om dat hij in de slotfase als stormram fungeerde: ,,Ik vond het leuk maar de scheidsrechter floot alles in mijn nadeel, ongetwijfeld wegens mijn gestalte. Ik denk dat ik nuttiger ben in de verdediging'', aldus de rijzige Amerikaan, die kapiteinsband mocht dragen maar hem bij zijn wissel door gaf aan Deflandre. ,,Dat was de eerste keer in mijn carrière. Het was een mooie cadeau.''

Jovanovic out

Dat er verloren werd in een vriendschappelijk duel is niet zo erg. Wel een zware klap is de blessure van Jovanovic. De 25-jarige Serviër liep een verrekking op in de dij. De enige diepe spits tot aan de terugkeer van De Camargo is allicht out voor de wedstrijd op Lierse, komende zaterdag. Conceição sluit vandaag aan bij de groep. Mogelijk zou hij zaterdag al kunnen spelen tegen Lierse, al zijn Preud'homme en de clubarts niet bepaald optimistisch.

(KVU/JRM)DOELPUNTEN : 31' Sarr 1-0 (own), 55' Matias 2-0, (own), 63' Kharroubi 3-0

STANDARD : Renard; Deflandre, Onyewu (67' Bouchouari), Sarr, Matias (75' Araias); Sa Pinto (46' Coelho), Dembele, Junior, Papassarantis (85' Kadamba); Kovalenko (75' Pelaic), Jovanovic (75' Witzel)

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.