Synthetische edelsteen opent prijzenslag in belangrijkste diamantstad ter wereld

Antwerpen wapent zich tegen de kunstmatige diamant

Antwerpen wapent zich tegen de  kunstmatige diamant
Over nauwelijks enkele maanden kunt u synthetische diamanten kopen bij de juwelier. Ze zien er exact hetzelfde uit als echte diamanten, maar kosten tot dertig procent minder. Twee Amerikaanse bedrijven brengen de kunststenen op de markt en gaan ervan uit dat het een succes wordt.
Antwerpen, de belangrijkste diamantstad ter wereld, houdt de trend scherp in de gaten en kan alleen maar hopen dat de klant zal blijven kiezen voor een eeuwenoude, natuurlijke steen.

Deze zomer al komt de kunstmatige diamant op de markt. Dit betekent dat u voortaan een pak minder hoeft te betalen voor diamanten. En het betekent vooral dat de traditionele diamantenindustrie, met Antwerpen op kop, rake klappen kan krijgen.

Synthetische diamanten zijn geen nieuw fenomeen. Russische militairen maakten ze al in de jaren '70. Ze gebruikten reusachtige kunstmatige diamanten voor superlenzen in spionagesatellieten. Na de Koude Oorlog hebben de Amerikanen de Russische technieken overgenomen en verder ontwikkeld. Twee Amerikaanse bedrijven werken al jaren aan de perfecte diamant. Gemesis, een bedrijf in Florida, kan met hoge temperaturen en een hoge druk de natuurlijke evolutie van diamanten imiteren. Gemesis verkoopt nu al kunstmatige edelstenen die 75 procent goedkoper zijn. Minstens drie andere bedrijven werken aan dezelfde technologie. Apollo Diamond in Boston kan dan weer diamanten 'kweken' in een drukkamer.

Nerveuze strijd om de prijs

Nieuw is dat de bedrijven de synthetische diamanten nu ook op de markt gooien. De kunstmatige stenen hebben dezelfde fysische en chemische eigenschappen als natuurlijke diamant. Met het blote oog kan je de stenen niet onderscheiden van echte diamanten. Het gerenommeerde Amerikaanse weekblad Newsweek confronteerde befaamde diamantexperts met diamanten die in enkele dagen tijd waren gefabriceerd in het laboratorium in Boston. Geen van de experts merkte dat het om synthetische diamanten ging.

Dergelijke 'experimenten' maken de diamantsector nerveus. Diamanten waren altijd zo bijzonder omdat ze zo'n 150 kilometer onder de grond ontstaan. Na miljoenen jaren vulkanische activiteit komen ze eindelijk aan de oppervlakte. Geen diamant is dezelfde, wat hun prijzen zo de lucht in drijft. Maar zullen ze die waarde behouden als daarnaast synthetische diamanten bestaan die er even mooi en even uniek uitzien? En vooral, zullen mensen dan niet gewoon een veel goedkopere, kunstmatige diamant kopen?

In november was de synthetische diamant het gespreksonderwerp van de jaarlijkse diamantconferentie in Antwerpen, de belangrijkste diamantstad ter wereld. ,,Toch is er in Antwerpen niet meteen paniek'', beweert Youri Steverlynck van de Hoge Raad voor Diamant (HRD). ,,De synthetische diamant is gewoon een fundamenteel ander product dat niet in het vaarwater van de echte diamant zal komen. Net doordat de natuurlijke diamant zo zeldzaam en uniek is, is hij het symbool geworden van eeuwigheid en liefde. Dit gevoel kan een kunstmatige diamant niet evenaren.''

De Antwerpse diamantsector is dan ook van plan om dit verschil uit te spelen en dit goed duidelijk te maken aan de klanten: alleen echte diamanten staan voor 'dromen en emoties'. De vraag is of de klant bereid is om veel meer te betalen voor een 'droom' die er net hetzelfde uitziet als een kunstmatige diamant. Gemesis heeft al gele diamanten van één karaat verkocht aan 3.700 euro. Voor de natuurlijke variant betaal je gemakkelijk 14.000 euro. Toch meent de diamantsector dat dit prijsverschil geen probleem zal zijn. ,,Je bent toch ook bereid om tien keer meer te betalen voor een echte handtas van Louis Vuitton?'', denkt Steverlynck.

Geen certificaat

Paniek of niet, Antwerpen heeft zich alleszins voorbereid. De kans dat er zich een producent komt vestigen in de Scheldestad is klein, maar de diamanten zullen er zeker op de markt komen. Het onderzoeksteam van de Hoge Raad voor Diamant heeft daarom een nieuw, compact toestel ontworpen dat in een fractie van een seconde kan vertellen of een diamant al dan niet echt is.

,,De d-screen is compact en handig en kan gemakkelijk door de handelaars worden aangeschaft. De d-screen is nieuw maar zal al goed verspreid zijn als de synthetische diamant écht op de markt komt'', zegt Steverlynck. ,,Voorlopig gaat het maar om een beperkt fenomeen. Jaarlijks wordt zo'n 10.000 karaat synthetische diamant gemaakt, een kleinigheid in vergelijking met de ruim 100 miljoen karaat echte diamant.''

De HRD, die kwaliteitslabels toekent aan diamanten, is ook niet van plan om certificaten te geven aan synthetische diamanten. ,,Het is een legitiem, maar ander product'', is de uitleg van Steverlynck.

Geen bloeddiamanten

De strijd tussen de twee sectoren is alleszins begonnen. Gemesis doet er alles aan om het woord 'synthetisch' te vermijden. Het klinkt te klinisch. Het Amerikaanse bedrijf heeft het liever over cultuurdiamanten , maar daartegen heeft de diamantsector al zwaar geprotesteerd. Met succes. Eind vorig jaar besliste een Duitse rechtbank dat de term Zuchtdiamanten (Duits voor cultuurdiamanten) niet mag worden gebruikt. De uitspraak volgde op de plannen van Gemesis om kunstmatige diamanten op de Duitse juwelenmarkt te gooien.

Wat in het voordeel van de synthetische diamant pleit, is dat zij nooit beschouwd zullen worden als conflictdiamanten : de steentjes die vuile oorlogen in Zwart Afrika financieren, de steentjes die het milieu schaden bij de ontginning, de steentjes die door kinderen in sociaal onaanvaardbare toestanden uit de grond worden gehaald. De bloeddiamanten bezorgen de sector al langer een slecht imago. Daarom heeft de Belgische Diamant- en Edelstenenfederatie (BDE) vorig jaar een nieuw criterium toegevoegd aan hun certificaat: een propere handel. Ook de BDE is niet van plan om synthetische diamanten te erkennen en ze een certificaat te geven. Diamonds are forever , daarover bestaat geen twijfel. De vraag is alleen welke van de twee diamanten het langste leven beschoren is.

Corrigeer

NIEUWS