Verdachte plasjes overschaduwen Giro

Verdachte plasjes overschaduwen Giro
Alessandro Petacchi, Leonardo Piepoli en Iban Mayo leverden een verdachte dopingtest af in de voorbije Giro. Of ze positief zijn, valt echter nog af te wachten, want alle drie zwaaien ze met een medisch attest.

'Het was een mooie Giro. Laten we hopen dat hij de volgende weken even mooi blijft.' Dat zei Angelo Zomegnan, de directeur van de Ronde van Italië, toen Danilo Di Luca en co in Milaan arriveerden. Tien dagen later doen de eerste dopinggeruchten de ronde.

En het gaat niet zomaar om kleine garnalen. Petacchi, Piepoli en Mayo zijn samen goed voor zeven ritzeges, het puntenklassement en het bergklassement. Ale Jet vloog weer als vanouds in de laatste rechte lijn, de Saunier-klimmers fladderden indrukwekkend het hooggebergte op.

Salbutamol

Kwatongen zien in de verdachte UCI-testen al het bewijs dat dat allemaal niet toevallig is, maar voorlopig is geen van de drie al echt verdacht van dopinggebruik.

In de urine van Petacchi en Piepoli werd een verdacht hoge concentratie van het astmaproduct salbutamol aangetroffen. Beiden zouden een medisch attest hebben, maar de concentratie zou - vooral bij een van de twee - veel hoger liggen dan de toegestane waarde.

'Die waarde ligt op 1.000 nanogram per milliliter', zegt dokter Hans Cooman van de Vlaamse dopingcommissie. 'Boven die grens is salbutamol volgens het Wada geen therapeutische noodzaak meer, en wordt het beschouwd als doping. Voor astmapatiënten werkt het product heel doeltreffend, maar in hoge dosissen wordt het een anabolicum en is het dus spierversterkend. In dat opzicht is het dus opvallend dat heel wat renners last hebben van astma.'

De grens blijft echter dansen op een slappe koord. In de Tour van 2002 werd Igor Gonzalez de Galdeano betrapt met 1.360 nanogram per milliliter urine. 'Betrapt', oordeelde de Franse antidopingorganisatie; 'onschuldig', vond de UCI, want de Spanjaard had een attest. Het is maar hoe je de Wada-code interpreteert. En dus is het nog helemaal niet zeker dat de twee Italianen binnenkort op het schavot zullen staan.

Testosteron

Ook naar de toestand van Iban Mayo blijft het voorlopig gissen. Bij de Spanjaard, die de uitgeregende rit naar Terme di Comano won, werd een grote hoeveelheid testosteron vastgesteld, die erop kan wijzen dat hij zijn toevlucht nam tot dopingproducten. Kàn, want eigenlijk is er op dit moment nog niks bewezen. Mayo beschikt immers sinds zijn amateurtijd over een medisch attest dat bevestigt dat hij een afwijkende testosteronspiegel heeft. Bijkomende testen moeten dus uitmaken of hij al dan niet positief is.

Die testen zullen niet plaatsvinden in Italië, maar in Barcelona. In de laars beschikt men immers niet over een laboratorium waar kan nagegaan worden of het testosteron van de Spanjaard lichaamseigen of synthetisch is. In Barcelona kan dat wel, net als in het lab van Châtenay-Malabry. Maar in Frankrijk lopen ze nog altijd een beetje met het schaamrood op de wangen na het gepruts met de stalen van Floyd Landis.

Corrigeer


Meest Gelezen Sport