Chiro Iris viert hele jaar vijftig lentes

Chiro Iris viert hele jaar vijftig lentes

De enthousiaste ploeg van chiro Iris is vast van plan er een spetterend jaar van te maken. Foto: © YVAN DE SAEDELEER

DILBEEK - Chiro Iris bestaat in 2005 vijftig jaar. Een eenmalige viering is niet genoeg voor de leiders en oud-leiders. Ze beginnen daarom dit weekend al te feesten met een bal en tentoonstelling. Later dit jaar volgen nog een leenweekend, een feestelijke bivak en oud-ledenbivak en een boek.In 1955 halen twee jonge kerels, Rom De Craen (16) en Herman Bosquet (17) het in hun hoofd om met een Vlaamse chirogroep te starten. Twintig jongens krijgen van hun ouders de toestemming om de eerste chirozondag mee te maken. En het was blijkbaar een heel plezante zondag, want week na week komt er volk bij. Hun terrein (de speelplaats van de jongensschool) is in de zomer een zandvlakte en in de winter een modderpoel en het helt sterk wat onhandig is bij voetbalmatchen, maar de chirojongens zetten door. Het jaar daarop ontstaat ook de meisjesgroep. Opvallend veel gezinnen maken met twee generaties deel uit van chiro Iris.

Er is zelfs een geval van drie generaties: Ria De Craen (een zus van Rom) was lid samen met acht broers en zussen en trouwde met een oud chiro Iris- lid. Al haar kinderen maakten in de loop der jaren ook deel uit van de Iris- groep en sinds kort heeft ze een kleindochter bij chiro Iris.

Of er is de familie Tiebout. Wilfried Tiebout verzeilde bij Iris toen hij 14 jaar was. Christine De Keyzer kwam in de wijk wonen toen ze negen was. De twee ontmoetten elkaar en werden uiteindelijk man en vrouw. Ze kregen drie kinderen, Stijn, Roos en Klaartje, die allemaal bij Iris belandden.

,,Ons Klaartje kan blijkbaar geen afscheid nemen. Ze is de langst actieve groepsleidster van Iris'', vertelt Wilfried. Klaartje zit al zes jaar in de leiding, waarvan vijf jaar in de groepsleiding. ,,Chiro Iris is een ontmoetingsplaats voor de jongeren, maar ook voor de ouders. Nieuwe mensen in onze wijk leren elkaar kennen wanneer ze hun kinderen naar de chiro brengen. Iris heeft in die vijftig jaar ook veel mogen rekenen op de steun van de parochie en de school die lokalen openzetten en de speelplaats lieten gebruiken'', vertelt Wilfried.

Chiro Iris ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: er zijn zo'n driehonderd leden, er zijn volop mensen die in de leiding willen werken en vorig jaar kreeg de chiro extra lokalen van de gemeente. Er zijn dus redenen genoeg om te vieren.

(LVD)

Zaterdag is er een misviering om 17 uur in de Sint-Theresiakerk, gevolgd door receptie. Vanaf 21.30 uur is er een galabal. Doorlopend is er 50- jaar-Iris-museum. Zie ook www.jeugdwerknet/chiroiris.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio