Hammenaar Hugo De Looze over overstromingen

‘Twee maanden leven in grote zee'

Auteur Hugo De Looze JVdV Foto: © Jan Van de Velde

HAMME - Hugo De Looze (61), licentiaat in de politieke en sociale wetenschappen en gepensioneerd beroepsjournalist, heeft een boek klaar over de enorme overstromingsramp die Vlaanderen en vooral het Waasland teisterde in maart 1906.

In tegenstelling tot de overstromingen van 1953 en 1976 is er zo goed als niets geweten over de overstromingen in 1906 langs de Schelde en de bijrivieren. Het boek Maandagavond 12 maart 1906, dodende overstromingen langs de Schelde brengt daar verandering in. De Looze beschrijft en illustreert de overstromingen in de provincie Oost-Vlaanderen maar ook in de provincies Antwerpen en Zeeland.

‘De Schelde trad in ons land bijna overal buiten haar oevers, van Doel en Lillo tot in Wetteren', weet de auteur. ‘De Durme trad tot in Waasmunster buiten haar oevers. Ook langs de Rupel vonden overstromingen plaats, langs de Nete tot vlakbij Lier en langs de Dijle tot Plankendael stroomopwaarts Mechelen. In Oost-Vlaanderen beheersten eb en vloed gedurende meerdere weken grote delen van de toen zelfstandige gemeenten Grembergen, Hamme, Kallo, Melsele en Moerzeke. De overstroming van 1906 was de eerste waarna de staat op zijn kosten een aantal dijken herstelde. Het Oost-Vlaamse provinciebestuur drong als eerste bestuur ooit aan op de nationalisering van een aantal Scheldedijken.'

Het boek behandelt ook, zij het korter, eerdere en latere overstromingen. Uit al die overstromingen worden lessen getrokken om toekomstige overstromingen te voorkomen.

Onverwacht

‘De overstromingen van maandagavond 12 maart 1906 kwamen onverwacht voor de bewoners van het Scheldebekken. Nergens was er sprake van een waarschuwingssysteem. Op heel wat plaatsen bleef de overstroming beperkt tot één getijde omdat het overlopende vloedwater de dijk niet of slechts in geringe mate had aangetast. Op andere plaatsen brokkelden de Scheldedijken en de binnendijken wel af. Er vielen bressen en zelfs stroomgaten waardoor eb en vloed voelbaar werden in heel wat laaggelegen gebieden. Dat was het geval in de Nederlandse provincie Zeeland en de Belgische provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Veel bewoonde delen van de gemeenten Steendorp, Tielrode en Willebroek werden getroffen. De overstromingen hadden de meest ingrijpende gevolgen in de gemeenten Kallo, Melsele, Hamme, Moerzeke en Grembergen waar eb en vloed gedurende meerdere weken woonwijken beheersten als een grote zee. Drie bewoners van Melsele verdronken. In welke mate eventuele verwaarlozingen van de dijken een rol speelde, is moeilijk uit te maken.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio