Zwartrijden is 'populairste' delict

Het meest voorkomende delict dat jongeren het afgelopen jaar pleegden, is zwartrijden.

Een op de drie jongeren tussen 14 en 25 jaar rijdt wel eens mee met bus of tram zonder te betalen. De meesten onder hen doen dat hooguit enkele keren per jaar. Zwartrijden is het meest voorkomende delict bij de jeugd. Daarna volgen diefstal en vandalisme: ongeveer 12procent van de jeugd pikte wel eens iets of maakte iets stuk.

Op verre afstand volgen geweld, wapendracht en drugsverkoop. Jongeren die met wapens rondlopen of drugs verkopen doen dit doorgaans vaker. Het aantal jongeren dat vaker over de schreef gaat, blijkt een kleine groep te zijn. Met uitzondering van gewelddelicten worden de meeste feiten niet ontdekt.

,,Er is een piek van regelovertredend gedrag tijdens de adolescentie, die gaat liggen wanneer jongeren volwassen worden. Maar we zien geen enkele indicatie voor een stijgende jeugdcriminaliteit, in tegenstelling tot wat de grote aandacht in de media voor sommige incidenten doet geloven'', zegt onderzoeker Dieter Burssens. ,,We kunnen niet concluderen dat jongeren meer feiten plegen als ze minder goed door hun ouders worden opgevolgd. Dat is nochtans een veelgehoorde opmerking.''Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees