Positief zelfbeeld overheerst bij jongeren

Bijna 5 procent van de jeugd vindt zichzelf een mislukkeling. Een positief zelfbeeld overheerst.

De meeste jongeren hebben een positief zelfbeeld. Ze zien de toekomst niet met zekerheid maar toch met vertrouwen tegemoet.

De onveiligheidsgevoelens van jongeren zijn al bij al beperkt. Toch noemt 51procent een alarmsysteem geen overbodige luxe en denkt 54procent dat de straten onveiliger zijn dan vroeger -maar het zou ook kunnen dat ze hier het verkeer bedoelen. Een derde is het afgelopen jaar bestolen, maar dat maakt hen niet banger om weg te gaan. Slechts een op de vijf werd het slachtoffer van geweld.

Toch vindt ook 4,5procent zichzelf een mislukkeling en is bijna 5procent niet trots op zichzelf. Eveneens 4,5procent heeft het afgelopen jaar ernstig overwogen zelfmoord te plegen. Ruim 10procent ziet de toekomst vaak somber in. 8,7procent is bang om 's avonds alleen over straat te lopen en 7procent voelt zich niet thuis in zijn of haar eigen buurt. Het gaat volgens de onderzoekers mogelijk om steeds dezelfde groep, die bijvoorbeeld ook slechtere contacten heeft met leerkrachten en ouders. ,,Het is aan de overheid om die minderheid op te sporen en om hun welbevinden actiever te bevorderen'', aldus de onderzoekers.Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees