KORT

-  Hema staat te koop
-  ABN Amro en Barclays ,,akkoord over cruciale punten''
-  Tony Mary bestuurder bij Brusselse kmo Memnon
-  Chipsboer meldt CO2-uitstoot op etiket

Hema staat te koopHet Nederlandse detailhandelsconcern Maxeda zoekt een koper voor warenhuisketen Hema. Hema heeft in ons land ook vijftig vestigingen. Diverse geïnteresseerden hebben zich al gemeld, uit Nederland en daarbuiten. Er lopen nog geen onderhandelingen, maar Hemadirecteur Ronald van Zetten heeft al wel een eis gesteld. ,,De Hema-identiteit moet blijven bestaan. Dat is een breekpunt.'' De eerste Hema opende zijn deuren in 1926 in de Amsterdamse Kalverstraat. De afkorting stond voor ,,Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam''. Begin jaren negentig opende Hema zijn eerste winkels in België. Aanvankelijk was dat geen succes. (anp, rmg)

ABN Amro en Barclays ,,akkoord over cruciale punten''Het fusieplan tussen de Britse bank Barclays en de Nederlandse grootbank ABN Amro beginnen concrete vormen aan te nemen, zo melden bronnen dichtbij het dossier. De twee banken zijn akkoord hun hoofdkantoor te vestigen in Amsterdam. Ze hebben ook al overeenstemming bereikt over de leiding. Zo zou Barclays de ceo leveren en ABN de voorzitter. Namen worden niet genoemd. De fusie levert het op een na grootste bankbedrijf in Europa op. Alleen het Britse HSBC is groter. (belga)

Tony Mary bestuurder bij Brusselse kmo MemnonDe voormalige VRT-baas Tony Mary (foto) wordt voorzitter van de raad van bestuur van Memnon Audio Archiving Services. Die Brusselse kmo is gespecialiseerd in de digitalisering, restauratie en opslag van geluidsarchieven in musea, omroepen en archieven. Het bedrijf is een spin-off van Musica Numeris en heeft in ons land een twaalftal mensen in dienst. Er zijn ook nog kantoren in Parijs, Londen en Keulen. (fpe)

Chipsboer meldt CO2-uitstoot op etiketWalker Crips, het grootste Britse merk van chips, vermeldt als eerste fabrikant de CO2-uitstoot op de verpakking: de productie van een zakje chips zorgt voor een uitstoot van 75gram broeikasgas, vermeldt het nieuwe etiket. Walker Crips belooft die uitstoot terug te dringen. Het gaat om een pilootproject van de 'Carbon Trust', een overheidsinstantie die Britse bedrijven adviseert hoe hun carbon footprint te verkleinen. Een jaar lang worden de chips van Walker Crips, het nieuwe etiket en de uitwerking ervan op de consumenten gevolgd. Het is de bedoeling de verbruikers CO2-bewuster te maken. (fds)Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees