Bedrijfsleiders zijn politicus voor een dag

Zes Vlaamse bedrijfsleiders volgden gisteren een stage in het Vlaams parlement. Het doel van de stagedag is om mensen uit de zakenwereld een beter inzicht te geven in hoe een politieke beslissing tot stand komt.

Uit een korte enquête van het Vlaamse ondernemersnetwerk Voka bleek dat de kennis van bedrijfsleiders over het Vlaams parlement een stuk beter kan. Daarom dompelden zes captains of industry zich gisteren onder in de wereld van decreten, fracties en commissies.

De volksvertegenwoordigers voor één dag werden wegwijs gemaakt door een parlementslid. Samen met die peter of meter volgden ze een fractievergadering en een commissievergadering.

Marc Binnemans, gedelegeerd bestuurder van het drukwerkbedrijf Antilope nv, was meteen gewonnen voor het idee van Voka. ,,Ik ben altijd geïnteresseerd om te zien hoe andere bedrijven gerund worden. En omdat ik Vlaanderen ook als een grote NV beschouw, heb ik onmiddellijk toegestemd om deel te nemen., Binnemans werd gekoppeld aan de jonge volksvertegenwoordiger Annick De Ridder (Open VLD). ,,Een goede keuze. Ik was blij om met iemand jong en enthousiast te kunnen werken die zich volledig aan haar zaak wijdt.''

Het grootste verschil met het bedrijfsleven ligt volgens Binnemans in de trage besluitvorming van het parlement. ,,Dat de beslissingen zelf zoveel tijd in beslag nemen, kan ik begrijpen. In een democratie moet iedereen zijn zeg krijgen. Wat vooral sneller moet, is de periode tussen het beslissen en het effectief in werking treden van een decreet. Dat duurt nu soms anderhalf jaar.'' De bedrijfsmensen vinden ook dat de Vlaamse politici meer rekening moeten houden met de toenemende globalisering.

Na een dagje als volksvertegenwoordiger denkt Binnemans niet meteen aan een overstap naar de politiek. ,,Zelfs als ik mijn job met een politieke loopbaan zou willen combineren, zou dat niet lukken. Politicus is een voltijdse job, net als bedrijfsleider.''

Omwille van de drukke agenda van de bedrijfsleiders werd de tweedaagse stage over een week gespreid. Volgende week woensdag wonen de stagairs een plenaire vergadering bij. (ybr)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees