Bank weerlegt kritiek dat ze financieel kwetsbare klanten ronselt

Citibank ontsloeg onethische bankier

Voor de affaire over het al dan niet ethisch ronselen van klanten uitbarstte, ontsloeg Citibank een medewerker die zich niet hield aan de kredietregels.

Nico Tanghe

Volgens goedgeplaatste bronnen heeft Citibank ,,nog voor de affaire uitbarstte, een medewerker ontslagen die zich niet hield aan de regels voor consumentenkrediet. Naar verluidt zou de man proportioneel te veel kwetsbare consumenten in zijn portefeuille hebben gehad. Toeval of niet, dat is nu net waar Citibank van wordt beschuldigd.

Citibank ontkent noch bevestigt de informatie. ,,Als we vaststellen dat er inbreuken gepleegd worden tegen de interne procedures, zij het voor consumentenkredieten of voor andere producten, dan grijpen we in,, wou woordvoerder Lars Seynaeve gisteren enkel kwijt.

Voor het eerst organiseerde Citibank gisteren een persconferentie, waarin de Amerikaanse bank alle beschuldigingen van de SP.A dat ze vooral financieel kwetsbare klanten zou ronselen nogmaals weerlegde.

,,Citibank is een serieuze, integere bank met zin voor verantwoordelijkheid en een goede dienstverlening'', klonk het formeel. De bank voelt zich het doelwit van een georganiseerde campagne die de reputatie van het bedrijf in het gedrang brengt. Citibank, met een marktaandeel van 18procent marktleider inzake consumentenkrediet, ontkent verder met klem dat ze de databank van de kredietcentrale van de Nationale Bank misbruikt voor commerciële doeleinden. De databank van de kredietcentrale moet door de banken geraadpleegd worden alvorens een krediet toe te staan aan een consument. Citibank geeft wel toe dat ze proactief op zoek gaat naar klanten. Maar volgens de bank zijn de direct marketingcampagnes niet gericht naar kwetsbare consumenten of werklozen, wel op ,,een doorsnee publiek,. De beschikbare marktgegevens over wanbetalingen en klachten bewijzen volgens Citibank dat het bedrijf zich aan de regels houdt.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees