N12 Zoersel-Oostmalle is volgens Touring ‘te mijden'

Antwerpsesteenweg is gevaarlijkste in Kempen

MALLE - De Antwerpsesteenweg in Zoersel, Westmalle en Oostmalle is de gevaarlijkste gewestweg van de Kempen, zo blijkt uit een risicoanalyse van automobilisten- vereniging Touring. Ook de N18 van Turnhout naar Mol is volgens Touring ‘te mijden'.

Welke gewestwegen in Belgë zijn veilig, minder veilig of zelfs gevaarlijk? Automobilistenvereniging Touring zocht het uit met eigen tests. ‘We keken onder meer naar het aantal doden en zwaargewonden. En of die ongevallen te maken hadden met de weginrichting', zegt Danny Smagghe van Touring. ‘Een van de pijnpunten is het ontbreken van een afscheiding tussen de twee rijrichtingen. Ook zien we vaak onoverzichtelijke kruispunten en bomen die te dicht bij de rijweg staan.'

Zwarte wegen hebben we niet in onze regio, maar wel twee rode. Rood staat voor ‘middelmatig tot hoog risicovol'. Eén ervan is de N18 van Turnhout naar Mol. Niet verwonderlijk, want het is een erg drukke verbindingsroute tussen de autowegen E34 en E313. Deze eenvoudige tweevaksweg slikt maar liefst 20.000voertuigen per dag en snijdt dwars door de dorpskernen van Oud-Turnhout, Retie en Dessel.

Geen rotondes

Ook op de Antwerpsesteenweg van Zoersel naar Oostmalle houdt autorijden of fietsen een hoog risico in, meent Danny Smagghe van Touring. ‘Het is een typische gewestweg, met veel verkeer, slechts één rijbaan in elke richting en overal klassieke verkeerslichten in plaats van rotondes', legt hij de vinger op de wonde.

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) schrikt er niet van. De meest dringende ingreep is volgens hem de aanleg van een vrijliggend fietspad tussen Sint-Antonius en Westmalle. ‘Het is de laatste missing link op de N12. We vragen er al tien jaar naar', zegt de burgemeester.

Dat er nergens een rotonde is, vindt ook hij jammer. ‘Maar dat mag niet, want de N12 is uitgekozen voor uitzonderlijk vervoer. Elke avond zie je hier lange vrachtwagens passeren met gigantische onderdelen van bruggen, windmasten, machines en bouwconstructies.'

Toch is de burgemeester ervan overtuigd dat de toestand op N12 de voorbije twee jaar, ná de tests van Touring, fel verbeterd is. ‘Ik denk daarbij onder meer aan de herinrichting van het kruispunt aan het industrieterrein en de aanleg van veilige oversteekplaatsen aan het Maris Stella Instituut in Oostmalle en aan de Trappistenabdij van Westmalle.'

Oranje

Nog drie andere gewestwegen in onze regio werden door Touring oranje ingekleurd als ‘middelmatig risicovol': de N19 van Punt naar de Westelijke Ring in Geel, de Zuiderrring in Mol en Balen, de N12 van Oostmalle via Beerse en Vosselaar naar Turnhout en de N12 van Turnhout via Ravels naar Poppel.

De N12 van tussen Zoersel en Oostmalle en de N18 van Turnhout naar Mol werden door Touring rood ingekleurd als ‘middelmatig tot hoog risicovol'.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio