Piloten van Boeing 747 gaan in discussie vlak voor crash

Piloten van Boeing 747 gaan in discussie vlak voor crash

Het leeghalen de Boeing 747 van Kalitta Air, die zondag 25 mei af de baan gleed in Zaventem, is uitgegroeid tot een toeristische attractie.afp
Foto: © OLIVIER PAPEGNIES

Het leeghalen van de gebroken Boeing 747 van Kalitta Air in Zaventem duurt langer dan verwacht. Intussen groeit het wrak uit tot een populaire toeristische attractie. Over de oorzaak van de crash is nog geen duidelijkheid. Wel zou op het moment dat de motor uitviel, onenigheid zijn ontstaan tussen de twee piloten over opstijgen of remmen. Het werd remmen, met het gekende gevolg.

Het verwijderen van de lading van de in stukken gebroken Boeing 747 duurt langer dan verwacht. Zaterdag kon enkel het staartgedeelte van het toestel leeggehaald worden. Gisteren was het de beurt aan het middenstuk. Om de neus van de gecrashte Boeing op de luchthaven van Zaventem te kunnen leeghalen, zal het treinverkeer vandaag en/of morgen op de lijn Brussel-Leuven even worden stilgelegd. Dat stuk van het vliegtuig bengelt immers gedeeltelijk over de rand van de spoorwegberm.

In de neus van het vliegtuig zou zich nog de diplomatieke lading bevinden, waarvoor Amerikaanse veiligheidsagenten de wacht optrekken. De inhoud wordt angstvallig geheim gehouden, waardoor geruchten zijn ontstaan dat het om wapens gaat voor de troepen in de Golfstaten. Onze bronnen zeggen dat een groot deel van de diplomatieke lading bestaat uit twee gepantserde voertuigen, een Chevrolet en een Hummer terreinwagen voor Amerikaanse diplomaten.

De lading wordt overgebracht naar Brucargo om er gewogen te worden. Dat maakt deel uit van het gerechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de crash. Het gerecht zal pas over enkele dagen bekendmaken wat volgens deskundigen de dubbele knal en de steekvlam in een van de motoren van de rechtervleugel heeft veroorzaakt.

De motor viel uit op het moment dat de Boeing moest opstijgen. Volgens sommige bronnen zou toen onenigheid zijn ontstaan tussen de twee piloten. Een van hen wou verder opstijgen, de andere wou remmen. Deze laatste heeft het pleit uiteindelijk gewonnen, maar bij dat manoeuvre is de Boeing in drie stukken gebroken.

Het bergen van het verongelukte gevaarte is intussen uitgegroeid tot een toeristische attractie. Marc Lambert, uit Jette, maakte gisteren kiekjes van het toestel: 'Ik ben thuis elke dag bezig met vliegtuigen en dit wou ik voor geen geld missen', zegt hij. 'Onvoorstelbaar hoe dicht het vliegtuig bij de spoorlijn tot stilstand is gekomen. Het had echt anders kunnen aflopen.' Ook Philippe Ceulemans en zijn familie uit Turnhout kwamen het schouwspel in Zaventem bekijken. 'Ik hoorde het nieuws van de crash op de radio terwijl ik naar de luchthaven onderweg was om er iemand op te pikken. Uiteindelijk ben ik toch een kijkje komen nemen en ik heb er geen spijt van: het is indrukwekkend.'Corrigeer

MEER NIEUWS