Pieter Verheyde uit Watou is 'Eerste Sommelier van België'

Pieter Verheyde uit Watou is 'Eerste Sommelier van België'

'Het was een enorm zenuwslopende dag. De ontlading was dan ook groot', zegt laureaat Pieter Verheyde. Michel Vanneuville Foto: © michel vanneuville

WATOU - Pieter Verheyde uit Watou heeft de prestigieuze Prosper Montagné-onderscheiding gewonnen en mag zich 'Eerste Sommelier van België' noemen. De sommelier werkt in het Hof van Cleve, in Kruishoutem.

In de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge stond gisteren de finale van de Prosper Montagné-prijs op het programma, die de Eerste Sommelier-Wijnschenker van België zou bekronen. Verheyde moest het er opnemen tegen vijf medefinalisten.

Maar de 32-jarige Verheyde was niet aan zijn proefstuk toe, met onder meer de prijs voor Beste Sommelier van GaultMillau en onderscheidingen in de Trophy-Bollinger op zijn palmares. Toch was de West-Vlaming bijzonder opgetogen met deze titel.

'Het was een enorm zenuwslopende dag. Tijdens het proeven heerst een voortdurende twijfel die echt aan je vreet. De ontlading was dan ook groot toen de jury de uitslag bekend maakte', zei hij.

Dromen van eigen zaak

Pieter Verheyde werkte jaren in toprestaurants in de Verenigde Staten, Parijs en Monaco, en is ondertussen al aan zijn zesde driesterrenrestaurant toe. Maar toch is er naar eigen zeggen nog steeds ruimte voor verbetering.

'Eigenlijk zou ik nog gestructureerder te werk moeten gaan, met aandacht voor alle afzonderlijke facetten van het wijnproeven. Nu proef ik vooral op mijn buikgevoel, ook tijdens deze wedstrijd. Ik heb er trouwens ook wel het buikje voor', lacht hij.

Voorlopig blijft de Eerste Sommelier van België alvast aan de slag bij Peter Goossens. 'Ik kan werken in het beste restaurant van ons land, dus op dat vlak wordt het niet veel beter. Wel droom ik op termijn van een eigen zaak. Dat zou dan een restaurant worden met uiteraard speciale aandacht voor het wijngedeelte. Maar dat is nog niet meteen aan de orde.'

Naast een ronkende titel voor op zijn CV kreeg Verheyde onder meer ook de sleutels van een Renault Kango en een geldprijs ter waarde van 1.250 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio