Alonso moet met vernieuwde Ferrarikloof op andere teams dichten

Alonso: ‘Mirakels bestaan niet'

Alonso: ‘Mirakels bestaan niet'

Foto: AFP

Fernando Alonso krijgt voor zijn thuisrace in Barcelona een vernieuwde Ferrari onder de bips geschoven. Wordt dit het ultieme redmiddel om de titelkansen van de Spanjaard te vrijwaren? Of mag de Scuderia voor de tweede opeenvolgende keer het seizoen al voortijdig afschrijven?

Vier verschillende winnaars mochten we dit seizoen al noteren. Bij dat kwartet ook Fernando Alonso. Bovendien staat de Spanjaard in de WK-tussenstand op slechts tien punten van leider Sebastian Vettel. Cijfermatig lijkt er dus niets aan de hand voor de wereldkampioen van 2005 en 2006. Wie echter iets dieper spit, merkt dat de malaise bij Ferrari ontzettend groot is.

Ten eerste kwam die overwinning van Alonso er in een uitgerende race in Maleisië. Opportunistisch en optimaal geprofiteerd van de omstandigheden dus. Zijn vijfde, negende en zevende plaats in de andere drie Grand Prix gaven al veel minder reden tot feesten. Vervolgens is ook duidelijk dat Alonso zelf de tekortkomingen van zijn bolide compenseert. Teammaat Felipe Massa kan dit seizoen immers geen deuk in een pakje boter rijden. In de WK-tabel staat de Braziliaan met amper twee punten achter zijn naam.

Ten slotte, en dat is het meest pijnlijke argument voor Ferrari, zelfs Fernando Alonso stelt zonder omwegen dat de F2012 ‘een achterstand' heeft op de concurrentie.

Eerste halte

‘Die overwinning in Maleisië veranderde daar niets aan', gaf de Spanjaard grif toe. ‘We zijn minder competitief aan het seizoen begonnen dan de andere teams en moeten die kloof zo snel mogelijk weten te dichten.'

‘Er bestaan geen mirakels, ook niet in de F1', stelde Alonso, die gisteren even de schijn ophield door in de eerste vrije training de snelste tijd te klokken. ‘Barcelona wordt een eerste halte, in Canada krijgen we nog meer nieuwe onderdelen en in Valencia ook. Tegen dan moeten we de kloof helemaal hebben gedicht.'


Corrigeer