Opkomst ligt lager door voorspelde regen

Slecht weer speelt paardenprocessie parten

De paarden galopperen drie keer rond de Tiense Berg.fg Foto: © fg

TIENEN - De traditionele paardenprocessie op paasmaandag trok zo'n tienduizend toeristen en bedevaarders naar Hakendover. Dat zijn er minder dan vorig jaar.

Het regende flink in de nacht van zondag op maandag. De weermannen voorspelden bovendien weinig goeds voor paasmaandag. Dus lieten dagjestoeristen en bedevaarders het wat afweten. Toch bleef het droog tijdens de processie. Tijdens de wijding op de Tiense Berg van de paarden, velden en bedevaarders druppelde het wat.

Bisschop Léon Lemmens van Vlaams-Brabant liet zich verontschuldigen wegens ziekte. Ook de zieke Tiense deken Joris Hardiquest, maar wel herstellend, stapte niet mee in de processie. Hij droeg wel de mis op in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker. Pastoor Sylvester M'Pia deed de zegeningen.

Normaal wordt het veertiende-eeuwse houten beeld van de Hakendoverse patroonheilige mee rondgedragen in de processie, maar door de mogelijkheid op regen en om beschadiging te vermijden moest het in de kerk blijven. De apostelen van het Genootschap van Hoegaarden stapten niet mee. De meesten zijn te oud om van de kerk naar de Tiense Berg te stappen.

Op de Tiense Berg maakten een kleine zeventig ruiters en paarden hun traditionele galop voorbij het altaar. Dat waren er merkelijk minder dan vorige jaren. Ooit stonden driehonderd paarden te trappelen voor de rondjes.

Het Processiecomité brengt elk jaar wat nieuwigheid in het processiegebeuren. Dit jaar zorgde het voor een zestigtal nieuwe vlaggen, die het dorp van nauwelijks 1.500 inwoners een kleurrijk uitzicht gaven.

‘De processie mogen we beschouwen als de derde grootste van het land', zeggen Johan Dewolfs en Bart Adriaensens van het Processiecomité. ‘Niet alleen gelovigen komen er op af. Ook dagjestoeristen voelen zich aangetrokken door de legende van de miraculeuze kerkenbouw in 690 en de traditie van de processie. Ze is voor Hakendover één groot feest.'

Dat kwam tot uiting op de kermis, in tal van gelegenheidscafés en bij nagenoeg alle dorpsverenigingen, die elk jaar voor de gelegenheid hun leden uitdossen in de beste kledij. In de processie beelden ze als figuranten het retabel uit, dat in de kerk staat en aangeeft hoe God aanduidde waar in Hakendover drie vrome maagden een kerk moesten bouwen. Zelfs veel Nederlanders voelen zich aangetrokken tot die devotie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio