Dieven vooral in Stuivenbergwijk aan het werk

Drie scholen beroofd tijdens paasvakantie

ANTWERPEN/BORGERHOUT/HOBOKEN - De voorbije week is er in minstens drie scholen in de buurt van Borgerhout en Antwerpen-Noord ingebroken. Ook een school in Hoboken kreeg dieven over de vloer. Een fenomeen dat zich wel meer voordoet tijdens vakantieperiodes, omdat de scholen dan vaak onbewaakt achterblijven.

Vrijdag stelde een personeelslid van basisschool De Esdoorn in de Vinçottestraat in Borgerhout vast dat een raam aan de voorzijde van het schoolgebouw geforceerd was. Twee binnendeuren waren opengebroken, kasten en laden doorzocht en een leesbril beschadigd. Op het eerste gezicht leek er niets gestolen. De directrice van de school zal camerabeelden aan de politie bezorgen met het oog op verder onderzoek.

Vorige week maandag werden in de school voor het secundair buitengewoon onderwijs Sibso Stuivenberg in de Schoolstraat in Antwerpen-Noord enkele bureaus, de leraarskamer en de keuken doorzocht. Er werden vernielingen aangebracht, een laptop en een beamer gestolen.

Enkele dagen daarvoor werden in dezelfde buurt in de basisschool de Zevensprong in de Helmstraat klaslokalen doorzocht en vernield. De politie vermoedt dat de dader(s) zich hebben laten insluiten omdat er braaksporen waren van binnen naar buiten. De vandalen hadden zo lelijk huisgehouden dat een aantal kinderen de volgende morgen niet naar school kon gaan. De politie heeft geen reden om aan te nemen dat de feiten in Borgerhout en Antwerpen-Noord te linken zijn aan één dadergroep.

Ook in de Kunstacademie in de Oudestraat in Hoboken kreeg inbrekers over de vloer. In enkele lokalen werden alle kasten doorzocht en overhoop gehaald. De inhoud ervan werd op de grond gesmeten. De omvang van de buit kon niet meteen worden vastgesteld. De dieven hadden blijkbaar ook honger, want de zakken chips en koeken werden gestolen.

‘We zien wel vaker dat er tijdens vakantieperiodes in scholen ingebroken wordt', luidt het bij de politie. ‘De scholen staan leeg en de kans op betrapping is minder groot omdat het vaak om grote gebouwen gaat waar er dus minder sociale controle is door buren. Een schoolgebouw beter beveiligen is niet evident omdat er een serieuze kostprijs aan verbonden is. Waarom er naast de diefstal ook vandalenstreken worden uitgehaald is niet duidelijk. Zijn de daders gefrustreerd omdat ze te weinig materiaal vinden om door te verkopen of hebben ze een verleden in de school?'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio