Voetbal tegen armoede

Frutos, Pareja en Biglia steunen Leuvens project rond kansarme jongeren in hun geboorteland Argentinië

Frutos, Pareja en Biglia steunen Leuvens project rond kansarme jongeren in hun geboorteland Argentinië

Nicolas Frutos met Ezra Charlier, Kimmy Schoukens, Dennis Corbesie en Bruno Debremaeker, die het project op poten zetten. 'Het enthousiasme van deze vier studenten deed mij geen seconde twijfelen', zegt Frutos. Photo News
Foto: © Jimmy Bolcina

LEUVEN/ANDERLECHT - De drie Argentijnen van Anderlecht hebben het peterschap aanvaard van het ontwikkelingsproject ARCO Argentina. Vier studenten uit Leuven trekken in het najaar voor zes maanden naar de geboortestreek van Frutos om daar kansarme jongeren te helpen.ARCO Argentina is een sociaal-maatschappelijk ontwikkelingsproject dat zich richt op kansarme jongeren tussen 6 en 16 jaar. Aangezien de vier oprichters van de vzw (Ezra Charlier, Kimmy Schoukens, Dennis Corbesie en Bruno Debremaeker) hun project opvatten rond Argentinië en voetbal, kwamen ze al gauw uit bij de drie Argentijnse voetballers van Anderlecht. Arco betekent trouwens letterlijk goal of doel. Nicolas Pareja, Lucas Biglia en Nicolas Frutos waren onmiddellijk gewonnen voor het project.

Vooral Frutos bleek enorm enthousiast en in onderling overleg werd besloten het project te laten doorgaan in Nelson. Nelson is een dorpje dat zo'n 500 km ten noorden van hoofdstad Buenos Aires ligt en waar Frutos' grootouders wonen. Het is zijn grootvader die zal instaan voor de contacten met de plaatselijke bevolking.

De ambitieuze studenten vertrekken in het najaar voor zes maanden naar Argentinië, waar ze zich zullen inzetten voor arme jongeren. Ze zullen hen voorzien van een dagelijkse maaltijd en deftige wasgelegenheid. Daarvoor worden douches en toiletten gebouwd.

Verder zullen de studenten zich bezighouden met het oprichten van een voetbalclubje en een soort jeugdhuis, waar de jongeren kunnen samenkomen. Zo zullen ze trainingen en wedstrijden organiseren en zal er ook gefocust worden op andere naschoolse activiteiten en het aanscherpen van de culturele vaardigheden. Het succesvolle jeugdbewegingconcept loert dus om de hoek.

'Het is werkelijk fantastisch dat dit project bestaat om de arme bevolking eindelijk eens in de schijnwerpers te plaatsen', vertelt Nicolas Frutos. 'De mensen hebben daar doorgaans geen sanitaire voorzieningen, geen deftig voetbalveld, geen vakantie en geen geld. Het is de eerste keer dat mensen mij benaderen om iets te doen in mijn geboortestreek. Het enthousiasme waarmee deze vier studenten mij aanspraken deed mij geen seconde twijfelen en ik ben dan ook enorm vereerd.'

Het doel is om de komende weken en maanden zoveel mogelijk geld in te zamelen en reclame te maken voor het project. Zondagavond mocht het viertal uit Leuven de aftrap geven van de wedstrijd Anderlecht-Roeselare en stelde de stadionomroeper ARCO Argentina voor. Tijdens de wedstrijden tegen Germinal Beerschot (gisteravond in de beker en in de competitie op 12 april) gaan ARCO-medewerkers in het stadion rond met collectebussen.

Dinsdagavond werd er in het Leuvense een fuif gehouden die ongeveer 2.500 euro in het laatje bracht. Frutos, Biglia en Pareja bezochten onlangs een schooltje in Vlezenbeek en deelden er handtekeningen uit. Tot groot plezier van de 325 leerlingen, die maar liefst 3.600 euro inzamelden. Ook op de jaarlijkse fandag van Anderlecht in juli zal er een ARCO-stand zijn om geld in te zamelen.

'De ultieme doelstelling van dit initiatief is dat het project ook na de eerste zes maanden wordt voortgezet', vertelt Kimmy Schoukens. 'Onder leiding van lokaal opgeleide medewerkers, maar vooral ook met behulp van de oudste jongeren die deelnamen aan het project. We opteerden voor een voetbalproject, aangezien voetbal fungeert als middel om jongeren een doel te geven en te integreren in de maatschappij.'

Voor verder informatie:

www.arcoargentina.be

0473-467237

rekeningnummer: 001-5246228-59Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio