Provincie wil vooroordelen counteren met groots spektakel 'Wij, Varkenland'

'West-Vlamingen zijn als varkens'

'West-Vlamingen zijn als varkens'

Evy Vancalbergh, artistiek coördinator, Erik Demoen, directeur van het Gildhof en Lucas De Man stelden het project Wij Varkenland voor in Tielt.rdh Foto: © credit

TIELT - De provincie pakt dit najaar uit met een groots spektakel om de clichés rond West-Vlamingen de kop in te drukken. Het gekozen symbool is... een varken.

De Tieltse verenigingen werden gisteren warm gemaakt om deel te nemen aan het project 'Wij Varkenland'. Tielt en tien andere West-Vlaamse gemeenten werden geselecteerd om een installatie te maken waarin het varken en de typische eigenschappen van de inwoners centraal staan. Die installaties gaan in het najaar door de provincie reizen als deel van een totaalspektakel met toneel, film en muziek.

Het provinciebestuur broedt al een hele tijd op een groots evenement rond de identiteit van de West-Vlaming. 'We hebben de opdracht toevertrouwd aan drie kunstencentra', zegt Mietje Willems van de provinciale cultuurdienst. De Werf in Brugge, Buda in Kortrijk en VrijstaatO in Oostende besloten theatermaker Lucas De Man en documentairemaker Gilles Coulier in te schakelen.

Rondreizende kunstenaars

De twee willen samen met elf West-Vlaamse gemeenten werken rond het thema varken. 'Het varken is een metafoor voor de West-Vlaming. Er bestaan tonnen vooroordelen en clichés over, terwijl het ook enorm veel kwaliteiten heeft. Zo denkt iedereen dat we dom en plat zijn, terwijl we de beste scores halen aan universiteiten en in het bedrijfsleven', zegt De Man. 'En als we het varken als uithangbord gebruiken, dan kunnen we duidelijk communiceren met het publiek. De vele varkensstallen in de provincie bevestigen het beeld.'

Het idee van de tournee gaat terug op de eeuwenoude traditie van rondreizende kunstenaars en acteurs. 'We willen iedereen laten genieten van het creatieve talent in onze provincie', zegt De Man.

Het project kost in totaal zo'n 150.000euro voor de provincie en 5.000euro aan de elf gemeenten. De deelnemende steden en gemeenten zijn Meulebeke, Kortemark, De Panne, Poperinge, Diksmuide, Menen, Zonnebeke, Tielt, Kortrijk, Oostende en Brugge.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio