Een persoonlijke kijk op Beveren van 1958 tot 2005

Ereburgemeester François Smet blikt terug

De realisatie waarop Smet met het meeste plezier terugkijkt: de bouw van het CC Ter Vesten dat geopend werd in aanwezigheid van ministers Luc Martens en Miet Smet. pvl Foto: © pvl

BEVEREN-WAAS - Zeven jaar nadat hij uit de actieve politiek stapte blikt oud burgemeester François Smet terug en schetst hij zijn persoonlijk beeld van het Beveren van 1958 tot 2005. ‘Het is geen politieke autobiografie en het zijn niet mijn memoires', benadrukt hij.

‘Ik kan er niet genoeg op drukken', zegt François Smet, ‘dat dit geen politieke autobiografie is, geen politiek testament en evenmin de memoires van een oud-burgemeester. Toen ik in 2005 op pensioen ging was mijn eerste zorg om mijn archief volledig op orde te krijgen. Het is onwaarschijnlijk wat je aan documenten, foto's en artikels bijeen krijgt na bijna 23 jaar in de lokale politiek, want ik was tien jaar schepen en 12,5 jaar burgemeester. Veel mensen zegden mij toen dat ik daar iets mee moest doen, en zo is Terugblik ontstaan'.

Ik heb 1958 genomen als startjaar van mijn boek, omdat dit een belangrijk jaar was in mijn leven. Niet alleen door de wereldtentoonstelling in Brussel, maar omdat ik toen net studeerde in Leuven, waar mijn belangstelling voor de politiek is ontstaan. Ik behaalde er in 1964 een doctoraat in de Wetenschappen, maar mijn contact met Beveren bleef zeer intens. Dat ik in de politiek terecht kwam is eigenlijk niet zo evident met mijn diploma want ik was voorbestemd om researcher te worden. Elio Di Rupo heeft hetzelfde diploma als ik, en die is er toch maar premier mee geworden.' (lacht)

Smet belandde in het onderwijs, eerst als docent en later als directeur van de Broederschool van Sint-Niklaas en stapte in de Beverse politiek in 1983, wanneer hij onmiddellijk schepen van cultuur werd. In 1993 werd hij voltijds burgemeester.

Toneel

‘Eigenlijk is het ook voor een stuk door mijn hobby, dat ik in de politiek belandde. Ik was een fervent toneelspeler en Beveren had nood aan een echte theaterzaal. Als schepen van cultuur heb ik toen zeer actief kunnen meewerken aan de realisatie van het CC Ter Vesten, en dat beschouw ik nog steeds als één van mijn mooiste projecten.

Jan Creve

In het eerste deel van de terugblik beschrijft Smet zijn studentenjaren en hoe hij in de politieke arena beland is. In het tweede deel worden memorabele confrontaties, uitdagingen, problemen, reorganisaties en andere perikelen beschreven waarmee hij als burgemeester geconfronteerd werd.

‘Doel was daarbij een zeer heikel punt', herinnert hij zich. ‘We hebben lang gevochten voor het behoud, maar hebben uiteindelijk de strijd verloren. Maar wat mensen wel eens willen vergeten is dat het de Doelenaars zelf waren die in de jaren negentig niet naast een containerdok wilden leven.'

‘Weet je dat ik zelf Jan Creve van Doel 2020 nog heb aangenomen toen ik directeur was van de Broederschool in Sint-Niklaas. En enkele jaren later, toen ik burgemeester was, kwam hij mijn eigen gemeenteraad verstoren en had hij een handgemeen met de politie. Het kan soms raar lopen in het leven'.

In het derde deel van het boek beschrijft François Smet in woord en beeld de belangrijkste realisaties waaraan hij ook de mooiste herinneringen heeft, en in het vierde en laatste deel laat hij de belangrijkste gasten de revue passeren die hij in Beveren mocht ontvangen.

Voorintekenen op ‘Terugblik' kan door 25 euro te storten op IBAN BE83 7370 3547 9815. (BIC KREDBEBB) Alle voorintekenaars worden opgenomen in het boek. Later is het boek te koop in de boekhandels.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio