Alken-Maes brouwt eerste 100 procent alcoholvrije pils

Echt bier, zonder alcohol

Echt bier, zonder alcohol

'In de Maes Zer0% zit gerst, water, hop en gist', zegt brouwingenieur Sven Dekleermaecker. 'Dus is het echt bier.' Eddy Van Ranst

Alken-Maes brengt als eerste Belgische bierhuis een pils op de markt zonder alcohol: Maes Zer0%. Door een speciaal brouwproces behoudt deze light pint de volle smaak van echt bier.

Bjorn Maeckelbergh

Alcoholarme bieren slepen een slechte reputatie mee. De klachten variëren: ze smaken flets, ze missen biersmaak en volgens sommigen stinken ze zelfs. En dit terwijl ze eigenlijk ook niet helemaal alcoholvrij zijn. Om maar één voorbeeld te geven: Tourtel bevat nog altijd 0,4% alcohol.

Alken-Maes gaat met de Maes Zer0% - spreekt uit als Maes Zero - dus een stap verder. 'Nul procent alcohol, honderd procent controle', verkoopt de pils zichzelf. De Maes Zer0% wordt enkel verkocht in een Maesfles van 25cl. Daarop kleeft een trendy blauw etiket met een groen accent dat symbool staat voor de limoentoets van het biertje. Een Maes Zer0%-glas bestaat niet. Het is de bedoeling dat de pils uit de fles wordt gedronken. Brouwerij Alken-Maes lanceert zijn nieuwe baby in discotheken. 'Want daar zit ons doelpubliek. We mikken op mannen en vrouwen tussen 25 en 35 jaar die tijdens het uitgaan graag bier drinken en toch hun verantwoordelijkheid niet willen ontlopen als ze moeten sturen', verduidelijkt marketingdirecteur Nicolas Lambert. De Maes Zer0% zal ook in tankstations te koop zijn. In supermarkten zal het bier (voorlopig) niet te vinden zijn.

Verfrissende limoen

Maar is Maes Zer0% ook écht bier? 'Jazeker', zegt brouwingenieur Sven Dekleermaecker. 'Want wat zit er in bier? Gerst, water, hop en gist. Wel, dat zit ook allemaal in de Maes Zer0%. Het doorloopt het normale brouwproces. Maar na de gisting onttrekken we via een speciale techniek de alcohol. En zo komen we tot absoluut 0 procent alcohol.' Daarbovenop krijgt de consument nog een limoentoets. Volgens Alken-Maes speelt deze een belangrijke rol. 'De limoen zorgt voor het verfrissende karakter.'

De makers omschrijven de smaak als bitter en tegelijkertijd ook rond, fruitig en met een lichte moutgeur.

Alken-Maes - na Inbev, de nummer twee in België - zegt dat ze de Maes Zer0% op de markt brengen om de horeca te helpen. 'We moeten de consument opnieuw goesting geven om op café te gaan', aldus Nicolas Lambert.

Niet duurder

Gaat de trendy pils met het ingewikkelde brouwproces de consument ook meer kosten dan een gewone pils? 'Neen. De duurdere productiekosten winnen we terug doordat we geen accijnzen moeten betalen omdat we met een écht alcoholvrij bier werken', belooft marketingmanager Geert Laenen.

De fans van Tourtel hoeven niets te vrezen. Bij Alken-Maes zijn er geen plannen om de productie van de Tourtel af te bouwen, laat staan te schrappen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees