Lesley D. is vriendinnetje van ontsnapte Mohamed Johri Ze bekeerde zich in 2004 tot de islam Lesley D. en drie gangsters blijven spoorloos

Uit liefde in de misdaad

Uit liefde in de misdaad

Foto: vtm

Het Brugse gerecht heeft de vrouw geïdentificeerd die vorige donderdag onder de valse naam 'Kelly Verstraeten' een helikopter huurde en drie gangsters bevrijdde uit de gevangenis van Brugge. Het gaat om Lesley D., een jonge vrouw van 24 jaar uit Hoboken, die zich in 2004 bekeerde tot de islam.

Enkele dagen na de gewaagde helikopterontsnapping uit de gevangenis van Brugge, weet het Brugse gerecht al wie voor de bevrijdingsactie verantwoordelijk is. De jonge vrouw die de helikopter huurde, de piloot in bedwang hield en mee vluchtte met de ontsnapte gangsters, is een 24-jarige jonge vrouw uit Hoboken. Lesley D. staat bekend als het vriendinnetje van Mohamed Johri, de 23-jarige Antwerpse gangster die mee ontsnapte. Haar stem werd door kennissen herkend. De jonge vrouw zelf is nog niet gevonden. Ze is ondergedoken.

Die ontmaskering werpt een nieuw licht op de ontsnapping. Tot dusver werd ervan uitgegaan dat die was uitgedacht door de Mechelse gangster Ashraf Sekkaki, de meest beruchte van de drie ontsnapten. De actie was uitgevoerd door mensen uit zijn entourage, was het vermoeden. Nu blijkt het om een samenwerkende vennootschap te gaan. Lahoucine El Haddouchi, de kaper die tijdens de bevrijdingsactie noodgedwongen moest achterblijven op de wandeling van de Brugse gevangenis, is een oude bekende van Sekkaki. De jonge vrouw die de actie opzette, deed dat voor Johri. Hoe de samenwerking tot stand is gekomen, is nog een raadsel. Zoals het ook nog niet duidelijk is wat dan de rol was van Abdelhaq Melloul-Khayari (42), de derde ontsnapte.

Lesley D. (24) uit Hoboken kwam donderdag bij de helikopterpiloot over als een 'joviaal, vlot, Vlaams meisje'. Ludwig Louwagie (51) vertelde dat het meisje met de zwarte haren honderduit praatte over koetjes en kalfjes. Tot haar medeplichtige Lahoucine El Haddouchi een pistool uit zijn zak haalde, dat tegen het hoofd van de piloot zette en hem dwong te landen op de binnenkoer van de gevangenis. Tijdens de kaping rukte de jonge vrouw de hoofdtelefoon van de piloot af, zodat hij niemand kon verwittigen.

Lesley D. werd afgelopen weekend ontmaskerd toen kennissen haar stem herkenden op een geluidsopname die een helikopterfirma uit Wetteren op 17 juli had gemaakt, toen ze probeerde daar een helikopter te huren. De eigenaar vond het telefoontje verdacht en had het bijgehouden. Na de kaping legde hij de link. Lesley D. zou haar vriend Johri ook bezocht hebben in de gevangenis.

Speurders deden afgelopen weekend al een huiszoeking in het huis waar D. samen haar moeder woont in Hoboken. Daar vonden ze een reeks aanwijzingen dat Lesley D. de vlucht met de helikopter inderdaad mee gepland had. Ze bleek de plannen van de gevangenis goed bestudeerd te hebben.

Volgens onze informatie kende Lesley een jeugd zoals zovele andere kinderen. Ze voetbalde, was bij de chiro, liep school in het KTA in Hoboken. Toen ze een jaar of achttien was, sloeg ze plots een opvallende weg in. Ze bekeerde zich tot de islam. Ze begon een hoofddoek te dragen en de strenge regels van de islam na te leven. Ze maakte ook geen geheim van haar keuze, die ze in de krant en op televisie openlijk verdedigde. In die interviews toonde ze zich als een rustige jonge vrouw, die zich ver van geweld en agressie wilde houden. 'Soms vinden vrienden dat ik niet genoeg partij kies voor mijn moslimbroeders, maar ik kies geen partij voor iemand die joodse jongens in elkaar slaat', zei ze.

Hoe ze de vriendin is geworden van een gewelddadige jonge overvaller als Mohamed Johri is een raadsel. De jongeman is de kleinste garnaal van de drie ontsnapten, maar heeft wel al verschillende overvallen op zijn geweten. Johri, ook uit Hoboken, werd begin 2008 veroordeeld tot vijf jaar cel, onder meer voor een overval op een speelgoedwinkel en een supermarkt. Zijn familie beschrijft hem als 'een playboy', die graag veel geld op zak heeft en daar dan kwistig mee rondstrooit. De familie is absoluut niet te spreken over de ontsnapping. De oudere broer liet al weten dat Mohamed zich maar best zo snel mogelijk weer kan aangeven. De moeder en vader van Mohamed Johri zouden immers kapot zijn van de ellende die hun zoon al heeft aangericht.

Het is onduidelijk of Lesley al in contact is gekomen met het gerecht. Maar de gewaagde ontsnapping blijkt niet echt het werk van doorgewinterde criminelen. Het achterlaten van haar stem op een antwoordapparaat was een zware beginnersfout. Bovendien blijkt dat ook de vluchtroute slecht was voorbereid. De ontsnapte gangsters moesten veel sneller landen dan gepland en in allerijl een auto carjacken. Bovendien maakte het Brugse parket eerder al bekend dat ze de achtergelaten gangster Lahoucine El Haddouchi zo snel hadden geïdentificeerd omdat de jongeman zijn identiteitskaart had meegenomen.

De familie van Lesley wilde gisteren geen commentaar kwijt aan de redactie. Ook het Brugse parket wilde het nieuws over de identificatie bevestigen noch ontkennen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees