Ook veelbesproken zwembad verdwijnt

Afbraakwerken Kosmos zijn gestart

Foto: © Piet Lesage

HEUVELLAND - Op de Rodeberg is een aannemer begonnen met de afbraak van de bijgebouwen van de Kosmos. Nog tot eind dit jaar zullen de afbraakwerken duren. Enkel het beschermde hoofdgebouw blijft overeind. Ook het zwembad verdwijnt.

Toen de laatste eigenaar van het voormalige vakantiedomein Kosmos jaren geleden failliet ging, kon niemand vermoeden dat de Vlaamse overheid, met name het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), eigenaar zou worden van de hele site. Er waren verschillende pogingen nodig om de Kosmos verkocht te krijgen. Ondertussen was heel het domein aan het verloederen en kloegen de buren over vandalisme en ongure nachtelijke praktijken in het gebouw. Het is een opluchting dat de afbraakwerken nu van start zijn gegaan.

‘Het is de bedoeling dat we de komende jaren, in samenspraak met de gemeente Heuvelland, zowel de boven- als de benedensite herinrichten', verduidelijkt Brenda Bussche, provinciaal directeur van het Agentschap Natuur en Bos. De bovensite, die bestemd is voor recreatie, zal gerealiseerd worden in samenwerking met een private partner. ‘Er is heel wat interesse. De bovensite, met het beschermde hotel-restaurant, kan dezelfde functie behouden, maar ook een vakantieverblijf is mogelijk. Jeugdlogies zijn echter uitgesloten. Op de plaatsen waar nu de voormalige homes Boskant en Zeezicht worden afgebroken, kunnen wel nieuwe gebouwen worden opgericht', zegt Brenda Bussche.

Zwembad ontmanteld

De ruime parking zal heringericht worden en wordt groener. Op de benedensite wordt het volledige zwembad, waar de voorbije jaren zoveel commotie rond was, ontmanteld en uitgebroken. ‘Hier komt een recreatief landschapspark, toegankelijk voor het publiek. Het voormalige voetbalveld met bijhorend gebouwtje wordt ingericht voor de jeugd', klinkt het.

Tijdens de afbraakwerken op de toeristische site Kosmos worden nogal wat kijklustigen verwacht. Omwille van de veiligheid is het echter absoluut verboden de site te betreden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio