Eerste voorontwerp voor nieuw complex klaar

Gevangenis in Melsele goed voor 350 tot 400 banen

Gevangenis in Melsele goed voor 350 tot 400 banen
BEVEREN-WAAS - De plannen voor een gevangenis in Melsele nemen concrete vorm aan. Het eerste voorontwerp ligt op tafel en het openbaar onderzoek over de bestemmingswijziging van de grond start deze week. 350 tot 400 mensen zouden er werk kunnen vinden.

De nieuwe gevangenis zal volgens het eerste voorontwerp plaats bieden aan 312gedetineerden en zal in een stervorm worden opgetrokken. Er komt een polyvalente zaal die voornamelijk als sporthal dient maar ook gebruikt kan worden voor andere activiteiten. Uiteraard wordt er ook plaats gemaakt voor een wasserij, technische dienst en een keuken en zullen de werkplaatsen voor werkzaamheden van de gedetineerden niet ontbreken.

Ook het personeel zal niet in de kou blijven staan. Zij krijgen een apart administratief gebouw met burelen, kleedkamers en douches.

Veiligheidsperimeter

Rondom het gebouw komt er een grote veiligheidsperimeter en een bezoekers- en personeelsparking. Opvallend is dat het gebouw een plaats voorziet voor nationale transfers, dat is een zone voor uitwisseling van gedetineerden tussen verschillende nationale gevangenissen.

Tot slot komt er op de site ook een klein gerechtsgebouw met een aantal zittingszalen. De rechtbank kan er indien nodig zitting houden, als het transport van gevangenen risico inhoudt.

De gemeente roept al enige tijd dat de gevangenis goed zal zijn voor de lokale tewerkstelling en blijkt nu zijn beloftes na te komen. De gevangenis is goed voor een directe tewerkstelling van cipers, maatschappelijk werkers en administratieve krachten, in totaal 350 tot 400mensen.

Ook de belofte dat het gebouw energiezuinig wordt, lijkt te worden vervuld. Zo is het zelfs mogelijk dat er windturbines komen.

Schaarbeekstraat geknipt

In het verleden steeg er al heel wat gemor op uit de Melseelse bevolking en één van de redenen, naast de vrees voor onveiligheid, was het toenemende verkeer. Ook daaraan heeft de gemeente gedacht. De hoofdontsluiting gebeurt via de Schaarbeekstraat, de Nieuwlandstraat en de Krijgsbaan, maar de verkeersimpact zal er beperkt blijven. Bovendien zal de Schaarbeekstraat geknipt worden aan de gevangenis, om sluipverkeer uit te sluiten.

Een bouwvergunning kan evenwel pas aangevraagd worden als de grond een bestemming krijgt voor openbaar nut. Daarvoor is nu een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) in de maak. Men kan vanaf 29december tot en met 26februari eventuele bezwaren indienen op het gemeentehuis.

Meer info en plannen op www2.vlaanderen.be/ruimtelijk /grup/00350/00364_00001/ index.html

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio