academie anderlecht verliest oprichter

Frans Minnaert overleden

Frans Minnaert overleden

Foto: © repro yvan de saedeleer

ANDERLECHT - In het Aalsters Stedelijk Ziekenhuis is Frans Minnaert overleden. De Vlaamse schilder uit Herne stierf op 81-jarige leeftijd. Hij wordt morgen begraven in Herne.

Frans Minnaert,geboren in Idegem, is een bekende en gerespecteerde kunstenaar. In de loop der jaren is hij uitgegroeid tot een expressionistische schilder en graveur op internationaal niveau. Er bestaat een indrukwekkende lijst van buitenlandse musea en kunstverzamelaars die een kunstwerk van Minnaert in hun bezit hebben.

Sinds zijn opleiding aan de Academies voor Schone Kunsten van Brussel en Aalst, heeft Frans Minnaert een lange weg afgelegd. Hij ondernam studiereizen naar Rome (1951), Joegoslavië (1965), Zuid-Afrika (1969) en Japan (1972). In 1974 was Frans Minnaert ook aanwezig op de Biënnale van Venetië.

Metro Sint-Guido

Van 1975 tot 1995 was hij directeur aan het Hogere Rijksschool voor Beeldende Kunsten in Anderlecht. Hij was één van de oprichters van de kunstacademie in Anderlecht. Van de vervoersmaatschappij MIVB kreeg Minnaert de opdracht om de cirkelvormige wand van het metrostation Sint-Guido in Anderlecht te bedekken.

Zijn voorliefde voor portretten en landschappen is hij nooit kwijtgeraakt. Een halve eeuw geleden schilderde hij expressionistische composities met zware omtreklijnen en portretten, waarin de fel geprononceerde ogen opvielen. Vanaf 1990 beheerst de vrouw zijn werk.

De laatste tentoonstelling van Frans Minnaert vond plaats tot 11november vorig jaar in het casino van Blankenberge. Toen gaf Fans Minnaert enige uitleg over zijn kunstwerken: 'Ik schilder graag portretten. Het liefst nog van vrouwen en meestal boerenvrouwen met veel allure. Van mensen die ik mij herinner want ik observeer de mensen graag. Schilderen doe ik nog elke dag, want anders ben ik ziek.'

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 22januari om 14uur in de St-Petrus en Pauluskerk in Herne.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio