Stoelendans na benoeming Carl Decaluwé tot gouverneur

Els Kindt mag naar Vlaams Parlement en Peter Defreyne naar provincieraad

Peter Defreyne werd drie weken geleden al gevraagd om zich klaar te houden voor de provincieraad.fmr Foto: © FRANK MEURISSE

LICHTERVELDE/IZEGEM - De benoeming van Carl Decaluwé tot gouverneur van West-Vlaanderen heeft ook politieke gevolgen voor onze regio. Els Kindt uit Lichtervelde mag diens zitje in het Vlaams Parlement innemen. Maar omdat zij dan geen provincieraadslid meer kan blijven, mag Izegemnaar Peter Defreyne haar daar vervangen.

Door de keuze van de Vlaamse regering voor Carl Decaluwé als opvolger van gouverneur Paul Breyne, komt de zetel van de Kortrijkzaan in het Vlaams Parlement vrij en mag de Lichterveldse eerste schepen Els Kindt (CD&V) zich opmaken om de eed af te leggen als Vlaams volksvertegenwoordiger.

'De voorbije dagen werden de geruchten dat Carl Decaluwé gouverneur zou worden, almaar hardnekkiger, zodat ik er al min of meer rekening mee hield dat ik mogelijk in zijn plaats naar Brussel kon. Maar in de politiek heb je pas zekerheid als de handtekeningen zijn gezet. Nu de beslissing definitief is, kan ik uiteraard alleen maar blij zijn met de consequenties ervan voor mij en voor mijn gemeente. Het wordt bij mijn weten immers de eerste keer dat Lichtervelde een parlementslid krijgt', klinkt Els Kindt(40) opgetogen.

Moeilijke combinatie

Al betekent dat wel dat zij voor de grote uitdaging staat om alles gecombineerd te krijgen. Kindt is moeder van vier kinderen: de tweeling Lowie en Emiel is vijftien, Achiel is dertien en Marie-Julie acht. Bovendien is zij mede-zaakvoerster van een bedrijf gespecialiseerd in het snoeien en vellen van (hoge) bomen. De firma telt acht personeelsleden en doet onder meer het groenbeheer voor Elia onder hoogspanningskabels.

'En uiteraard blijf ik eerste schepen van Lichtervelde, met een pak bevoegdheden zoals landbouw, jeugd, sport, communicatie en gezin', zegt Els Kindt, die de politieke microbe erfde van haar vader Gabriël. Die was achttien jaar burgemeester van Lichtervelde en zes jaar gedeputeerde.

Wissel in provincieraad

Kindt werd in 2006 ook provincieraadslid. Maar nu zij naar het Vlaams Parlement gaat, kan zij dat niet langer blijven.

Haar zitje in de provincieraad wordt ingenomen door haar partijgenoot Peter Defreyne(46) uit Izegem.

'Ik werd drie weken geleden al door Unizo gevraagd om mij klaar te houden om eventueel naar de provincieraad te gaan. Blijkbaar was het dus binnenskamers al duidelijk dat Decaluwé gouverneur zou worden', zegt de advocaat, die in Izegem de gemeenteraad voorzit.

Nu Defreyne de plaats van Els Kindt kan innemen in Brugge, krijgt Izegem drie provincieraadsleden. Defreyne zal er zijn stadsgenoten Geert Leenknecht (Open VLD) en Didier Vandeputte (SP.A) vergezellen.

Wat denkt u over de benoeming van Carl Decaluwé tot gouverneur? Reageer op www.nieuwsblad.be/nieuwegouverneur

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio