Chris Dusauchoit blijft vechten voor Bulgaarse wezen

Na de politieke verontwaardiging over de wantoestanden in de Bulgaarse kindertehuizen, lijkt de wil om er iets aan te doen verdwenen, stelt Chris Dusauchoit vast.

Vijf maanden nadat Canvas de Britse documentaire Bulgaria's abandoned children toonde, is de situatie in het Bulgaarse kindertehuis van Mogilino nog niet veel veranderd.

'De kinderen krijgen dringende medische hulp en het eten is verbeterd. Maar ze liggen nog altijd de hele dag in bed', zegt Chris Dusauchoit, tv-gezicht en bezieler van de vzw Help The Children.

Na de expertenmissie in januari bezocht hij in mei opnieuw enkele kindertehuizen in Bulgarije. Hij ging er op zoek naar projecten die ze kunnen financieren om de leefsituatie van gehandicapte kinderen te verbeteren.

'De Bulgaarse overheid kon ons nog geen concreet plan voorleggen wat er met de kinderen gaat gebeuren. Nochtans kondigde ze enkele maanden geleden een plan aan om ze uit de tehuizen te halen. Ze beloofde ook Mogilino te sluiten, maar dat tehuis is nog altijd open', aldus Dusauchoit.

Na ronkende verklaringen van veel politici in januari, schiet er ook in ons land van politieke initiatieven niet veel meer over, stelt Dusauchoit vast. 'Premier Yves Leterme heeft mij al vier keer uitgenodigd voor een ontmoeting, maar telkens is die uitgesteld. Is het niet BHV, dan zijn het de boeren die roet in het eten gooien.'

Buitenlandse Zaken maakte 250.000 euro vrij. 'Maar waar dat geld naartoe gaat, is nog niet duidelijk. De Vlaamse overheid geeft niets. In Wallonië is de documentaire zelfs nog niet vertoond.'

'Ook het Europees parlement kijkt lijdzaam toe', zegt Dusauchoit. 'Nochtans hebben de Verenigde Naties een vernietigend rapport geschreven, waarin Bulgarije veroordeeld wordt voor het schenden van de kinderrechten in de tehuizen.'

Dat die schendingen nog altijd doorgaan, bewijst een reportage van een Franse televisieploeg die onlangs op France 2 werd uitgezonden. De journalisten filmden clandestien in het tehuis van Medven, waar ze te horen kregen dat kinderen er nog altijd van ontbering stierven en dat hun dode lichaampjes door honden worden opgegraven en verscheurd.

De vzw Help the Children verzamelde al 400.000 euro aan giften. Met dat geld wil ze vanaf het najaar 7 kleine projecten in Bulgarije steunen.

(yd)Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees