Groot kunstwerk Arne Quinze komt op Zeedijk

Groot kunstwerk Arne Quinze komt op Zeedijk

Zowel de kunstenaar als de burgemeester zijn tevreden dat het kunstwerk een definitieve stek krijgt op de Zeedijk. efo Foto: © Edwin Fontaine

OOSTENDE - Het nieuwe kunstwerk 'Rock Strangers' van Arne Quinze krijgt een plaats op de Zeedijk. 'Ik verwacht wel wat controverse', zegt de burgemeester.

Rock Strangers bestaat uit elf oranje metalen blokken in de vorm van stenen. Hun grootte varieert van enkele tot elfmeter. De stenen worden geplaatst op de Zeedijk, die momenteel vernieuwd wordt. Ze komen ter hoogte van de Van Iseghemlaan, op een boogscheut van het Zeeliedenmonument. 'Dat is de best mogelijke locatie en ik ben er dan ook heel blij mee. Doorheen de beelden zal een ontmoetingsplaats ontstaan. Door op publieke plaatsen kunstwerken te plaatsen, wil ik van steden openluchtmusea maken maar mensen tegelijk ook aanzetten tot museumbezoeken', zegt de gevierde kunstenaar.

Andere locaties, zoals aan het voormalige postgebouw of aan de Venetiaanse Gaanderijen, werden niet weerhouden, omdat het kunstwerk er onvoldoende tot zijn recht zou komen. In de Venetiaanse Gaanderijen komt er wel een expo over de creatie van Rock Strangers, met reacties van wat het monumentale kunstwerk bij mensen teweegbrengt. Oostende investeert 400.000euro in het kunstwerk, dat ook na Beaufort04 blijft staan.

'We zullen het stevig verankeren op deze topplaats. Ik denk dat het kunstwerk wel wat controverse zal opwekken', zegt burgemeester Vandecasteele (SP.A). Niet enkel de prijs zorgt nu al voor reacties, ook de plaats kreeg een ongunstig advies van de cultuurraad.

Rock Strangers zal in het voorjaar geconstrueerd worden in Luik. De grote metalen stenen zullen opgebouwd worden tegen juni.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio