Leerlingen met dyslexie kunnen zich mondeling bewijzen

Studenten Karel De Grote-Hogeschool kiezen zelf examenvorm

ANTWERPEN - De leerlingen ‘Pedagogie van het jonge kind' aan de Karel de Grote-Hogeschool kiezen in de examenperiode zélf hoe ze ondervraagd willen worden. Met deze nieuwe regel wil de hogeschool ‘onderwijs op maat' aanbieden.

Het is een droom van vele studenten aan de hogeschool of universiteit om zelf de keuze te maken schriftelijk of mondeling ondervraagd te worden. Want de ene ondervindt problemen om zijn leerstof in woorden uit de schrijven en de andere krijgt alvast een black-out bij de gedachte tegenover een docent te zitten.

Als eerste hogeschool in Vlaanderen geeft Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen daarom de honderd leerlingen ‘Pedagogie van het jonge kind' de kans hun eigen examenvorm te bepalen. ‘De professionele bachelor Pedagogie van het Jonge Kind bestaat nog maar sinds september', zegt praktijkcoördinator Liesbeth Janssens.

‘Bij een nieuwe opleiding rijzen heel wat vragen, zo ook hoe we de studenten het best kunnen evalueren. Het was daarom het uitgelezen moment iets nieuw uit te proberen.' Bij aanvang van een examenperiode, in dit geval om de acht weken, maken de studenten via het het elektronisch leerplatform bekend welke examenvorm ze verkiezen.

Geen hindernis

‘Bij elk vak bestaat de mogelijkheid tussen twee vormen: mondeling of schriftelijk, casustoets of meerkeuzevragen of open vragen of meerkeuzevragen', vertelt Janssens. Het is volgens ook een tegemoetkoming naar de vele leerproblemen die de jongste jaren de kop op steken. ‘Studenten met dyslexie kunnen zonder extra inspanning hun examen afleggen en worden niet gediscrimineerd. Een examenvorm kan dus geen hindernis meer vormen voor het tonen van wat er in hun marge zit', zegt Janssens.

Verschillende examens opstellen, betekent meer werk voor de docenten. Wat vinden zij ervan? ‘Het dwingt de leerkrachten om opnieuw creatief met examens om te gaan', reageert Lien Werbrouck, deeltijds opleidingscoördinator. ‘Dergelijke maatregel heeft ervoor gezorgd dat een team van docenten kritisch is moeten gaan nadenken over een eerlijke evaluatie. Daar plukken ook de leerlingen de vruchten van.'

Studente Ghiana Abrath is voorstander van de vrije keuze. ‘Ik ben nogal een mondige en kies dus voor mondelinge examens. Jezelf bewijzen in een vorm dat het beste bij je karakter aanleunt, werkt alleen maar positief.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio