Urban Golf gaat weer voor controversieel parcours

Golfers mikken nu op Leiemonument

Het Leiemonument is het nieuwe mikpunt voor de golfers. Patrick Holderbeke Foto: © PATRICK HOLDERBEKE

KORTRIJK - De tweede editie van een golftornooi in het centrum van de stad stevent opnieuw af op een fikse rel. Nadat het Groeningemonument vorig jaar een controversieel doelwit was, wordt er dit jaar op het Leiemonument gemikt.

Tijdens Urban Golf kan iedereen een balletje slaan op een parcours door de stad. Na een succesvolle eerste editie vorige zomer in hartje Kortrijk pakken de initiatiefnemers Maarten Gheysen (35) uit Ronse en Bob Bulcaen (36) uit Harelbeke uit met een vervolg op 19juni.

Maar nog voor er een balletje is aangetikt, zijn de gemoederen alweer flink opgehitst. Het lijkt wel een doorslag van vorig jaar. Toen was er een fikse rel omdat het Vlaams Belang had vernomen dat het Groeningemonument –een belangrijk symbool in de Vlaamse beweging– een van de doelwitten was. Uiteindelijk namen de initiatiefnemers geen risico en schrapten ze het Groeningemonument uit het traject.

Dit jaar is het Leiemonument in het Albertpark een controversieel doel. Het comité Leie/Lys liet al weten niet opgezet te zijn met de plannen en het daar niet bij te laten.

‘Wie zo'n monument gebruikt als doelwit in een golftornooi doet afbreuk aan het idee dat erachter schuil gaat', zegt Bob Vlieghe van het comité Leie/Lys. ‘Het Leiemonument is opgericht ter ere van de geallieerde troepen die in 1940 vochten tegen het oprukkende Duitse leger tijdens de Leieslag en dat verdient respect. Volgende week dinsdag heb ik een afspraak met burgemeester Lybeer (CD&V) over de herdenking van de Leieslag en ik ga dit zeker aankaarten.'

Zachte balletjes

Maarten Gheysen sust. ‘Monumenten worden wel vaker gebruikt als doel bij Urban Golf', zegt hij. ‘Het is ook niet de bedoeling om het beeld te raken, we mikken op de sokkel. Bovendien gebruiken wij zachte balletjes die geen schade aanrichten. Het is echt wel heel onschuldig.'

Ook schepen van Cultuur Christine Depuydt (CD&V) ziet er geen graten in. ‘Waarom. Dit is een mooie initiatief dat op veel belangstelling kan rekenen. De initiatiefnemers hebben trouwens al duidelijk gemaakt dat ze alle respect hebben voor de monumenten. Ik vind dit alleen maar toe te juichen.'

Officieel is het stadsbestuur nog niet op de hoogte van het parcours en moeten de initiatiefnemers nog groen licht krijgen voor hun tornooi. ‘Maar dat is volgens mij een formaliteit', aldus schepen Depuydt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio