Stad en paters Achelse Kluis sluiten overeenkomt

Stad en paters Achelse Kluis sluiten overeenkomt

Het stadsbestuur krijgt een deel van de Achelse Kluis in erfpacht. if Foto: © if

HAMONT-ACHEL - Het stadsbestuur en de paters van de Achelse Kluis sluiten een overeenkomst die garant staat voor een verdere samenwerking op langere termijn.

Een deel van het patrimonium van de Achelse Kluis zal in erfpacht gegeven worden aan het stadsbestuur van Hamont-Achel.

'De eerste gesprekken vonden twee jaar geleden plaats. Een aantal abten en abdissen kregen hiervoor een mandaat van het kapittel van Assisi', zegt burgemeester Theo Schuurmans (CD&V). 'Twee doelen staan centraal. Dat is enerzijds het belang van de site voor de kloostergemeenschap zelf die er graag gehuisvest wil blijven en anderzijds de functie van toeristische poort en aantrekkingspool die het stadsbestuur graag wil versterken.'

Dat het stadsbestuur een deel in erfpacht krijgt, betekent dat de kloostergemeenschap niet langer alleen de verantwoordelijkheid voor het beheer van de site moet dragen. Het stadsbestuur zal instaan voor het onderhoud en herstellingen en zal hiervoor beroep doen op verschillende subsidies en inkomsten. 'Na het ondertekenen van deze overeenkomst zal een beleidsgroep opgericht worden. Deze groep zal mogelijke partnerschappen en de juridische vertaalslag ervan onderzoeken, alsook de mogelijkheden tot nationale en internationale subsidiëring.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio