Ecotaks lijkt overbodig te worden

Belg verwerpt wegwerpzak

Belg verwerpt wegwerpzak

De Pixar-stickeractie die nu bij Delhaize loopt, zal de smurfenmanie van vorig jaar wellicht overtreffen, maar over het effect op de verkoop geeft de supermarktketen voorlopig geen cijfers. Foto: © Photo News

Het gebruik van wegwerpzakken daalt in België drastisch. De ecotaks die op zulke zakken geheven wordt, levert de staat dus nauwelijks nog iets op.

Sedert 2003 is in België het gebruik van de wegwerpzakken met 80 procent gedaald. De meeste warenhuizen geven geen wegwerpzakken meer en promoten herbruikbare tassen die de klant moet aankopen. Ook diverse winkels beperken het 'verbruik' van wegwerpzakken.

De milieubelasting op zulke zakken was een idee van toenmalig minister van Milieu Bruno Tobback (SP.A). Geconfronteerd met een gat in de begroting wilde de regering Verhofstadt II in het voorjaar van 2007 nieuwe inkomstenbronnen aanboren. Aanvankelijk moest zo'n verpakkingstaks 600 miljoen euro per jaar opleveren, later werd het cijfer teruggebracht tot 130 miljoen euro.

De taks is gerelateerd aan de CO2-uitstoot, nodig om verpakkingen te maken. De belasting werd geheven op aluminiumfolie, wegwerpbestek, plastieken bekers, plastic folie en plastic zakken (de herbruikbare of bio-afbreekbare uitgezonderd). De producenten rekenden de heffing door aan de consument.

De taks op plastic wegwerpzakken heeft haar officiële doel, in de veronderstelling dat het de regering echt om een gedragswijziging van de bevolking te doen was, alvast niet gemist. De laatste zes maanden van 2007 (de taks werd op 1 juli ingevoerd) verdiende de schatkist 400.000 euro aan de regeling. In 2008 verdrievoudigde dat bedrag tot bijna 1,2 miljoen euro. In de eerste vijf maanden van 2009 bracht de ecotaks op wegwerpzakken welgeteld 192.510,46 euro op. Dit jaar wordt daarom slechts op een paar honderdduizend euro gerekend.

Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) bewijst de kelderende opbrengst dat de consument zijn gedrag heeft gewijzigd. 'Dat komt tegemoet aan het doel van de wet,' antwoordt hij fier op een parlementaire vraag van senator Sabine de Bethune (CD&V).

Reynders is zo tevreden over de resultaten dat hij een verbod, zoals gevraagd door De Bethune, overbodig acht. Evenmin denkt hij aan het opleggen van bepaalde productievoorwaarden, aangezien de zakken vooral in het buitenland worden gemaakt.

Plastic zakken worden beschouwd als belangrijke vervuiler. Het duurt namelijk erg lang voor de natuur de zakken heeft afgebroken. Daarom denken veel landen aan een verbod. Ook in Afrika verbieden landen het gebruik, zoals Rwanda, of leggen ze strenge productienormen op, zoals Kenia.

Corrigeer

MEER NIEUWS