Oud-directeur uitgeverij kan eindelijk publiceren

Oud-directeur uitgeverij kan eindelijk publiceren

Foto: © evr

WEVELGEM - Lionel Deflo is 72 en voormalig directeur van uitgeverij Manteau. Al in 1986 wilde hij een bundel kortverhalen publiceren, maar 'ik kon het niet maken werk van mezelf uit te geven'. De bundel is er nu toch.

Lionel Deflo (72) heeft een actieve loopbaan achter de rug. Hij was leraar en later directeur van uitgeverij Manteau. Hij gaf ook het literair tijdschrift Kreatief uit. Hij las duizenden boeken en had nauwelijks tijd om zelf te schrijven. Toch deed hij het. Zo verscheen in 1985 bij Manteau zijn gebundelde kritieken Bij naderinzien.

'Dat gebeurde toen Julien Weverbergh er directeur was. Hij had ook het plan om het jaar daarop een bundel kortverhalen van mij te publiceren. Maar ik werd zelf in 1986 directeur bij Manteau en ik kon het niet maken werk van mezelf uit te geven.'

Al de verhalen in Eerste-sergeant-majoor Clausewitz zijn eerder al in tijdschriften verschenen. 'Met enkele ervan nam ik deel aan een wedstrijd. Maar ik nam nooit één van die kortverhalen in Kreatief op. Men kan moeilijk zijn eigen werk gaan bekritiseren', lacht Deflo.

Deflo weet beter dan wie ook hoe een kortverhaal moet worden opgebouwd. Hij onderwees het genre een vijftal jaar in Ieper waar hij Literaire Creatie doceerde. 'Het genre is inderdaad niet eenvoudig. Iedere zin, ieder woord heeft zijn belang. Het moet nu eenmaal compact zijn', legt Deflo uit. 'Elk verhaal in deze bundel vertrekt van een waar gebeurd gegeven of een mij bekend persoon. Daarna begint het verhaal zijn eigen leven te leven en sla ik aan het fantaseren.'

Het boek kost 14,95 euro en

is onder meer te verkrijgen bij

Lionel Deflo zelf, tel: 056-41.32.50.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio