Hoedenmaakster Charlotte stelt unieke creaties tentoon

Hoedenmaakster Charlotte stelt unieke creaties tentoon

Charlotte draagt zelf ook vaak een hoed. kds Foto: © Kurt Desplenter

DIKSMUIDE - Sinds mei vorig jaar maakt Charlotte Catrysse (29) hoeden op maat. 'Iedereen die iets speciaals en persoonlijk wil, komt bij mij over de vloer', luidt het.

Charlotte Catrysse heeft een opleiding modiste gevolgd in Roeselare. 'Modiste is een ander woord voor hoedenmaakster. Ik ben in het vak gerold omdat ik zelf graag hoeden draag', vertelt Charlotte, één van de weinige hoedenmaaksters uit de streek.

Omdat haar creaties zo uniek zijn, weet ze zich perfect staande te houden tussen de grote textielketens. 'Ik heb bijna geen concurrentie. In de grote ketens vind je meestal hoedenmaat 57. Voor alle andere maten moet je ambachtelijk te werk gaan. Daarom komen veel vrouwen bij mij een hoed kopen. Ook dames die eens iets speciaals willen, krijg ik over de vloer', vervolgt Charlotte. 'Ik hoop altijd dat mijn klanten hun hoeden blijven dragen. Een hoed is geen eenmalig kledingstuk. Je kan altijd een lint of de bloemen veranderen, zodat het geheel bij een andere hoed past.'

Het hele proces, van basisstof tot afgewerkte hoed, voert ze helemaal zelf uit. 'Ik gebruik een houten mensenhoofd om de hoed op te maken. Het is een creatief, maar tegelijkertijd intensief werk. Wat de stoffen betreft, maak ik gebruik van vilt, stro, sinamay, pluimen, vlas, papier en wol.' Soms maakt Charlotte wel eens een excentrieke hoed, die ze dan zelf draagt. 'Daarvoor moet je durf en lef hebben', lacht de vrouw.

Naast hoeden, maakt Charlotte ook modieuze haarstukken. 'Dat zijn sierstukken uit hoedenmateriaal die aan het hoofd zijn vastgehecht. Veel dames willen dat voor een trouwpartij of een feestje.'

Naar aanleiding van de Dag van de Ambachten heeft hoedenmaakster Charlotte enkele voorbeelden in verschillende materialen gemaakt. Ze laat ook de diverse fasen zien in de afwerking van de hoed. Ze stelt haar hoeden tentoon in een voormalige stoffenwinkel aan de Koning Albertstraat in Diksmuide onder het motto 'Goed Anders'.

Zondag 5 februari tussen 13 en 18 uur aan de Koning Albertstraat 31, Diksmuide. 0495-78.10.10.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio