Aardappelen zijn deze oogst vaak hol



Er worden dit seizoen veel en dikke aardappelen geoogst, maar snelgroeiende rassen leveren ook ongewoon veel holle knollen op. Dat drukt de groothandelsprijzen, meldt landbouwspecialist Luc Busschaert.

Om de vijf tot zeven jaar doet het fenomeen van de holle aardappelen zich voor. De knollen blijven goed eetbaar, maar de groothandelaars grijpen de schoonheidsfoutjes aan om lagere afnemersprijzen te bedingen. Snelgroeiende rassen zoals Agria en Fontaine zijn vatbaarder voor de kwaal dan een traditioneel aardappelras als Bintje.

Uit de West-Vlaamse polders melden aardappelboeren dan weer dat hun opbrengst wordt geschaad door schimmelziekten en natrot. Helemaal niet verwonderlijk, zegt Busschaert, gezien de tot nog toe bijzonder natte zomer die vooral de polders teisterde. (fds)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees