`Ik zie niet waar ik fout ben geweest'

Vader Dutroux op zoek naar geld en de wortels van het kwaad

Victor Dutroux is, op zijn zachtst gezegd, een zonderling met wie het moeilijk is om een samenhangend gesprek te voeren. Over de reden waarom hij het plots nodig vond om een boek te schrijven over zijn zoon die hij al twintig jaar niet meer gezien heeft, is hij duidelijk. ,,Ik vond dat boek niet nodig. Guy Van Gestel wel. Het enige wat mij interesseerde, was het geld dat ik kreeg om mijn handtekening onder het contract te zetten. Het was dat of een deurwaarder mijn collectie schaakboeken en orchideeën in beslag laten nemen'', zegt hij.

Dat hij geld verdient op de rugvan zijn zoon en zijn familie, waarover hij niets dan slechts te melden heeft, stoort Victor Dutroux niet in het minst. Nadat zijn gezin begin jaren zeventig uit mekaar viel, verkaste vader Victor van Obaix naar Gent. Zijn vijf kinderen - Marc, Pol, Johan, Valerie en de overleden Serge - heeft hij sindsdien nauwelijks nog teruggezien. Victor Dutroux, alias Torry, is nu 75 jaar en spreekt perfect Nederlands. Zijn dagen vult hij met schaken en orchideëen kweken.

Nadat hij jarenlang de pers meed, gaf Victor Dutroux de laatste maanden geregeld interviews. Nu is er dus ook een boek. Van enige dwingende behoefte om in het reine te komen met zijn verleden of met het idee dat zijn zoon een moordenaar is, is bij Victor Dutroux geen sprake. Uit zijn boek blijkt dan ook dat hij zich op geen enkele manier verantwoordelijk voelt voor wat er geworden is van zijn zoon, die hij consequent ,,Marc Dutroux'' noemt. ,,Net zoals ouders van dieven en verkrachters niet verantwoordelijk zijn voor de daden van hun kinderen. Ik heb Marc en de anderen in eer en geweten opgevoed,'' zegt Victor Dutroux. Het enige waar hij naar eigen zeggen in tekort geschoten is, is dat hij misschien te weinig aandacht heeft geschonken aan de opvoeding van zijn kinderen. ,,Als onderwijzer was ik al heel de dag in de weer met kinderen. 's Avonds wilde ik vooral met rust gelaten worden. Maar waarom zijn mijn andere kinderen dan geen criminelen geworden?''

Het boek vertelt het levensverhaal van Marc Dutroux zoals het de voorbije jaren in stukken en brokken in de pers is verschenen. Marc Dutroux werd geboren in Brussel, maar verhuisde samen met zijn ouders al snel naar Burundi en Belgisch-Kongo. Daar sleet hij de eerste vier, gelukkige jaren van zijn leven. ,,Hij was toen een lief ventje,'' zegt vader Dutroux. Daarna ging het steeds sneller bergaf. Marc Dutroux deed het slecht op school en had nooit vriendjes. Op de middelbare school werd hij keer op keer van de school gegooid. ,,Altijd was het de schuld van de anderen, nooit van zichzelf. Net zoals hij in de zaak van de vermiste kinderen altijd anderen beschuldigt,'' zegt vader Dutroux.

Een karakertrek die Marc Dutroux gemeen heeft met zijn vader, want ook Victor zoekt nooit de schuld bij zichzelf. ,,Met de beste wil van de wereld zie ik niet in waar ik fout kan zijn geweest. Geslagen heb ik hem nooit. Het enige wat ik ooit gedaan heb, is hem twee keer over de knie gelegd. De enkele goede dingen heeft Marc van mij: hij rookt en drinkt niet.'' Anderen wijst vader Dutroux wél en zonder bewijzen schaamteloos met vinger. Voor Jeannine, zijn ex-vrouw en de moeder van Marc Dutroux, heeft hij geen goed woord over. ,,Ik denk zelfs dat Marc mijn zoon niet is. En dat Jeannine met mij is willen trouwen omdat ze zwanger was van een andere man, die niet met haar wilde trouwen. Ze is op haar twintigste moeten trouwen omdat ze zwanger was en ze vond dat veel te snel. Zijn grootmoeder heeft ook schuld: zij heeft Marc veel te veel verwend.''

Een verklaring hoe Marc Dutroux de man is kunnen worden die wij nu kennen, zal niemand vinden in het boek van Victor Dutroux. Daarvoor is het verhaal te eenzijdig en Victor Dutroux is niet bepaald een betrouwbare bron. Onder meer zijn dochter Valérie en zijn ex-vrouw Jeannine Lauwens hebben al zeer boos op zijn uitlatingen gereageerd. Victor Dutroux vindt het allemaal best zo. Hopelijk wordt de waarheid over Marc Dutroux op het proces een beetje dichter benaderd.

  • VICTOR DUTROUX & GUY VAN GESTEL, Mijn zoon Marc Dutroux. De speurtocht van een vader naar de wortels van het kwaad, Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 160 blz., 16,95 euro.

(me)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees