De oplichter, gokker en vrouwenloper Michel Nihoul

Michel Nihoul is de enige beschuldigde in het assisenproces die momenteel niet in voorhechtenis zit. Normaal moet Nihoul, die nu in Blankenberge woont, enkele dagen voor de start van zijn proces, wel worden opgesloten in de gevangenis. Dinsdag is daarvoor bij hem een bevelschrift in de bus gevallen.

Michel Nihoul is op 23 april 1941 in Verviers geboren en groeit op in een gezin met vier kinderen. Zelf omschrijft hij zijn jeugd als "prachtig". Zijn vader is streng maar rechtvaardig en "leert zijn kinderen het verschil tussen goed en kwaad, tussen gerechtigheid en onrecht", zo vertelt hij zelf. Als goede leerling en 'pietje precies' doorloopt Nihoul een probleemloze schooltijd. Hij studeert af als interieurarchitect aan de Académie des Beaux-Arts van Verviers.

Nihouls loopbaan loopt echter niet echt op wieltjes: hij is achtereenvolgens binnenhuisinrichter, expert in immobiliën, discotheekuitbater, vrachtwagenchauffeur, pr-verantwoordelijke, groothandelaar in vis en radiomaker. Michel Nihoul is van alle stielen thuis maar stapelt in de loop der jaren de faillissementen op.

In zijn leven zijn drie vrouwen belangrijk geweest. Hij leeft 13 jaar samen met zijn eerste vrouw met wie hij drie kinderen krijgt. Met zijn tweede echtgenote, de Brusselse advocate Annie Bouty, volgen ook twee kinderen. Sinds 1982 leeft Nihoul samen met Marleen Decokere.

Getuigen in het dossier omschrijven Nihoul allemaal als een oplichter, een commercieel gericht maar slecht manager, verkwister, gokker en dronkelap met een uitgesproken voorliefde voor seksfeestjes. "Maar hij laat zich niet in met kinderen", benadrukt één van de getuigen. Michel Nihoul zelf situeert de ideale leeftijd van een vrouw tussen 30 en 40 jaar oud.

Nihoul loopt zeven veroordelingen op, onder meer voor bankbreuk, het uitschrijven van een ongedekte cheque, misbruik van vertrouwen en oplichting. Zijn zwaarste veroordeling dateert van 30 december 1996. Dan krijgt hij 3 jaar effectieve gevangenisstraf in het dossier "SOS Sahel". Men verwijt hem geld te hebben verduisterd dat toekwam aan die vzw, waarvan hij voorzitter was.

Daags na de bevrijding van Sabine en Laetitia, op 16 augustus 1996, wordt Michel Nihoul aangehouden. Pas op 22 januari 1997 wordt hij door de kamer van inbeschuldigingstelling in Luik in vrijheid gesteld omdat er volgens het hof onvoldoende aanwijzingen zijn van schuld lastens Nihoul. Maar veroordeeld tot 3 jaar cel in 1996 en één jaar in 1998 blijft Nihoul in de cel om die straffen uit te zitten. Hij verlaat een eerste keer de gevangenis op 16 december 1999 na een voor hem gunstige beslissing van de commissie voorwaardelijke invrijheidstelling. Op 24 december 1999 wordt hij echter al opnieuw opgesloten. De minister van Justitie Marc Verwilghen gebruikt namelijk zijn positief injunctierecht omdat Nihoul zich niet aanbiedt na een oproep van de probatieassistente. Uiteindelijk komt hij 19 dagen later opnieuw vrij.

Michel Nihoul sukkelt met zijn gezondheid. Hij heeft hartproblemen en zal nog voor het proces begint opnieuw worden opgenomen in het ziekenhuis. Als hij door de gezondheidsproblemen niet aanwezig kan zijn op het proces, zullen zijn advocaten het hof vragen of ze hem mogen vertegenwoordigen.

Nihoul heeft intussen een bevelschrift gekregen om zich op 23 februari naar de gevangenis te begeven, in het vooruitzicht van het proces. Nihoul zal aan de kamer van inbeschuldigingstelling vragen om op dat bevel terug te komen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees