An en Eefje aan bed vastgeketend

An Marchal (18) en Eefje Lambrecks (17) verdwenen spoorloos op 22 augustus 1995. Beide meisjes waren op vakantie in Westende, met hun toneelvereniging Harlekijn. Ze hadden de 22ste 's avonds een hypnoseshow van Rasti Rostelli bijgewoond in het casino van Blankenberge.
Na de show misten An en Eefje de laatste tram naar Westende. Ze namen de tram tot Oostende en wilden van daaruit het laatste stuk, tot Westende, al liftend doen.

Marc Dutroux en Michel Lelièvre bekenden aan de speurders dat ze die 22ste speciaal vanuit Charleroi naar zee waren gekomen om er een meisje te ontvoeren ,,als de kans zich voordeed''. Ze namen haldol en rohypnol mee om hun slachtoffer te verdoven.

Hun plan leek in het water te vallen, tot ze rond een uur 's ochtends in Bredene An en Eefje op de tram zagen zitten. Ze volgden de meisjes en zagen hun kans schoon toen beiden van de tram stapten en even buiten Oostende naar Middelkerke begonnen te liften.

 • De meisjes stapten -- volgens Dutroux en Lelièvre vrijwillig -- in, in de Citroën CX van Dutroux. Zodra ze in de wagen zaten, vergrendelde Dutroux de deuren van binnenuit. Hij en Lelièvre dwongen de meisjes de geneesmiddelen te nemen wat hen deed inslapen. De terugweg naar Marcinelle, waar Dutroux woonde, verliep niet vlekkeloos. De Citroen CX van Dutroux viel door een defect stil op de E19 vlakbij de parking van Wautersbrakel. Dutroux lifte met twee Ierse toeristen mee naar Sars-La-Buissière, terwijl Lelièvre de verdoofde meisjes in het struikgewas verstopte. Enige uren later kwam Dutroux met een andere wagen terug.

  Beide mannen kwamen tegen de ochtend met An en Eefje aan in het huis van Dutroux in Marcinelle. Op dat moment zaten Julie en Melissa daar al opgesloten in de kelder. Wegens plaatsgebrek sloot Dutroux An en Eefje in de slaapkamer op.

 • Eefje Lambrecks probeerde de dagen die volgden twee keer vruchteloos te ontsnappen. Na de tweede mislukte poging werden zij en An door Dutroux vastgeketend aan hun bed. Beide meisjes werden tijdens hun gevangenschap verkracht door Marc Dutroux, Bernard Weinstein en Michel Lelièvre.

  Die laatste ontkent de verkrachtingen.

  Alle gegevens uit het onderzoek wijzen erop dat An en Eefje ten laatste op 5 september 1995 overgebracht werden van Marcinelle naar het huis van Weinstein in Jumet.

  Volgens Dutroux zelf gebeurde die overbrenging door Weinstein en Lelièvre. Volgens Martin en Lelièvre door Dutroux en Weinstein.

  Over één ding zijn allen het eens: An en Eefje verzetten zich niet toen Dutroux hen voor de overbrenging naar Jumet opnieuw rohypnol liet innemen. Dutroux had hen wijsgemaakt dat ze naar huis mochten, omdat hun ouders losgeld hadden betaald.

 • Wanneer An en Eefje precies gestorven zijn, is niet duidelijk. Volgens Michelle Martin heeft Dutroux haar in de loop van september 1995 wenend gezegd dat de meisjes dood waren. Het gerecht kon echter de datum van hun overlijden niet met zekerheid vaststellen. Speurders vonden de lichamen van An en Eefje op 3 september 1996 terug op aanwijzen van Dutroux. Ze lagen begraven in de tuin van Weinstein. in Jumet. Uit het medisch onderzoek blijkt dat zowel An als Eefje zwaar ondervoed waren toen ze stierven. Bij Eefje is ondervoeding zelfs meer dan waarschijnlijk de doodsoorzaak. An kwam om het leven door verstikking: ze werd teruggevonden met een plastic zak over het hoofd.

  Het parket vraagt om Marc Dutroux en Michel Lelièvre naar het hof van assisen te verwijzen wegens ontvoering, gevangenneming, verkrachting en moord op An en Eefje. Michelle Martin wordt enkel de gevangenneming aangewreven.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees